На 99-годишна възраст много хора едва съумяват да станат от леглото. Не и 99-годишната Бети Брюсел, която за един ден успява да подобри три световни рекорда.

Пеги Конзак - 102-годишната инструктурка по плуване, която отказва да се пенсионира

102-годишната инструктурка по плуване, която отказва да се пенсионира

Децата я обичат и тя тях - също

Преди броени дни канадката постави най-добрите времена за възрастовата група от 100 до 104 години на 400 метра свободен стил, 50 метра бруст и 50 метра гръб, според The Globe & Mail.

Това включва счупване на предишния рекорд на 400 метра свободен стил с почти четири минути, с време от 12 минути 50 секунди, и завършване на 50 метра гръб за 1:20.42, счупвайки съществуващия рекорд с повече от пет секунди, според Swimming Canada.

"Когато се състезавам, не мисля за нищо. Нищо", казва Брюсел, която навършва 100 години през юли, пред The Guardian. "Просто броя обиколките, за да знам колко ми остават."

"Винаги се опитвам да намеря темпо, което мога да поддържам - изисквам много от тялото си в тези състезания", добавя тя. "И в последната обиколка давам всичко от себе си."

Брюсел израства в Нидерландия и е второто от 12 деца. Като тийнейджър тя носи отговорността да се грижи за по-малките си братя и сестри по време на Втората световна война и на 14-годишна възраст родителите й я спират от училище.

През 1959 г. световната рекордьорка се мести в Канада с покойния си съпруг, където отглеждат трите си деца в Британска Колумбия. След това работи като чистачка, преди да стане шивачка и да се пенсионира през 1982 г.

"Дори не мисля за рекордите", казва Брюсел пред The Guardian. "Аз просто плувам. Просто правя най-доброто, което мога. Ако спечеля, се радвам да спечеля. Но ако си прекарвам добре, съм по-щастлива."

Говорейки за възрастта си, тя добавя: "Понякога се чувствам стара. Най-младият ми син, който е на 70, казва "Мамо, ти си стара!" Но аз всъщност не се чувствам стара - само когато съм наистина уморена. Но през останалото време не се чувствам възрастна."

Силвия Рашкова - първата българка, слязла на 50 метра под водата на един дъх

Първата българка, слязла на 50 метра под водата на един дъх

Силвия Рашкова за предизвикателствата на дълбочинното гмуркане и за преподаването в Seanomad Freediving School

Брюсел обяснява, че тя получава "увереност от водата" и е в състояние "да забрави всичките си притеснения".