Соленките са един от онези дребни кулинарни удоволствия, които нямат строго определено място в менюто - и именно това ги прави толкова обичани. Те са чудесен избор за ранна закуска, за леко похапване през деня или за бързо "спасение", когато гладът внезапно се обади. Перфектни са като мезе към чаша бира, чудесно се комбинират и с вино, а универсалността им важи с пълна сила и за бързите соленки с крем сирене.
Тази вариация, която открихме в сайта Supichka.com, има два безспорни плюса - приготвят се за минути и изискват минимални усилия. Ако чакаме гости, планираме пътуване или просто искаме нещо домашно и вкусно, рецептата за бързи соленки с крем сирене е идеален избор.
Какво ни трябва
Източник: iStock
- 1 чaена чашa брашно
- 125 г кремa сирене
- 125 г масло
- 1 жълтък
Какво ги правим
Първо подготвяме продуктите. Пресяваме брашното, а маслото изваждаме от хладилника навреме, за да омекне - то трябва да бъде меко, но не разтопено. Омесваме гладко тесто от брашното, мекото масло и крема сиренето. Получава се маслено, нежно тесто, което лесно се оформя.
Източник: iStock
Разточваме го с дебелина около един сантиметър и изрязваме соленките във форма по наш вкус. Подреждаме ги в тава, застлана с хартия за печене, и ги намазваме с разбит жълтък. По желание поръсваме със сусам, настърган кашкавал или малко морска сол за допълнителен аромат и текстура.
Печем в предварително загрята фурна на 200°C около 15 минути - достатъчно, за да придобият апетитен златист загар и онзи характерен маслен аромат, на който трудно може да се устои.