В търсене на поредното уикенд приключение, решихме да дадем шанс на една малка, но много интересна зоологическа градина. Тя е в близост до София, а за съществуването й разбрахме съвсем случайно от приятел. 

Как да стигнем

Зоокът "Алис" е в село Лесковец, на около 14 км от град Перник. Зоопаркът е нещо като "визитна картичка" на селото. Намира се на около 400 метра от главния път и поставените указателни табели помагат лесно да се ориентираме. Разположен на тихо и спокойно място в края на селото, близо до борова гора.

Уикенд в Хаджидимово

Уикенд в Хаджидимово

Близки срещи с природата, живота и малко след Гоцето

Идеята

"В нашия двор винаги са се отглеждали животни. Любовта ми към тях е още от дете", разкрива Александра Нацкова, чийто родители са в основата за появата на зоопарка, кръстен на нейната дъщеря Алис. Малката обожава животните, което ясно си личи и на повечето снимки във Facebook страницата на мястото.

Снимка 448259

Източник: Зоокът "Алис"

Години наред семейството гледа елени, кенгуру и различни патици и птици. Тъй като много техни познати често ги посещават специално, за да видят животните, оттам се поражда и идеята да отворят вратите на дома си и за странични посетители. Така юни месец тази година, 2019 г., зоокът "Алис" работи за всички, които имат желание да осъществят близка среща с животните им.

Мястото

Това, което отличава зоопарка в Лесковец от останалите подобни места в България, е не само че се намира в двора на къща, а и че повечето животни се разхождат свободно. Големият бонус, който лично нас накара да го посетим, е, че можем да храним и галим питомците им.

Снимка 448255

Източник: fotosesii.com

"Всички посетители влизат в двора с животните и се разхождат сред тях. Може да ги снимат, пипат и хранят", което е голямата атракция, не само за децата, но и за повечето възрастни.

Животните

Те пристигат от близки държави като Словения, Белгия и Холандия. Собствениците са загубили точната им бройка, но в зоокът "Алис" можем да видим десетки видове патици и птици, сред които ему, нанду, черни лебеди, короновани жерави, както и холандски мини козлета, кенгуру албинос, алпаки, елен лопатар, понита, носати мечета, еноти и други.

Снимка 448258

Източник: Зоокът "Алис"

"Много често хората ни питат: "Как всички животни са толкова дружелюбни?" Според нас отговорът е в отношението и грижата към животните. Когато са добре гледани и се чувстват добре, това им личи."

Снимка 448252

Източник: fotosesii.com

Отглеждането на толкова много и различни видове животни не е лесно, нито откъм финансова част, нито откъм време.

"При животните няма почивен ден, те непрекъснато се нуждаят от нашите грижи и внимание и не може да ги оставим дори и за един ден", споделя Александра, но допълва, че тъй като тя и семейството ѝ не го приемат за работа, грижите не им тежат.

Снимка 448251

Източник: Зоокът "Алис"

Любимците

Въпреки че собствениците обичат всичките си животни - от малкото пате до алпаката или кенгуруто, посетителите им си имат предпочитания. 

И това категорично са алпаките. Гушкат ги, галят ги и ги хранят с най-голямо удоволствие. Александра уточнява, че това са и единствените пуснати свободни алпаки в България. 

Снимка 448254

Източник: Зоокът "Алис"

На голям интерес се радват и носатите мечета, които с радост дават да бъдат галени и обичат да си похапват от ръка. Може би следващите любимци в класацията са сладките еноти. Интересни за хората са ѝ екзотичните короновани жерави и кенгуруто албинос.

Какво още

Снимка 448253

Източник: Зоокът "Алис"

Зоокътът разполага и с детска площадка, която дава възможност малчуганите да полудуват след обиколката. За възрастните пък има маси и пейки, за да седнат на сладки приказки.

Зоокътът работи всеки ден от 10 до 19 ч. Входът за възрастни е 5 лв., а за деца 3 лв.

Уикенд в Девин

Уикенд в Девин

Минерални извори, гайдари и кавалджии в изобилие