Ден, след като беше обявен тазгодишния носител на Нобелова награда за литература - корейската авторка Хан Канг (романът й "Вегетарианката" е издаден на български от Enthusiast), събираме две заглавия на съвременни автори, които спокойно биха могли да са бъдещи нобелови лауреати, както и един носител на Нобел.

3 книги за уикенда от Салман Рушди, Парис Хилтън и Елизабет Рейно

3 книги за уикенда

Биографични истории

"Светлина и сянка"

Темата за фашизма и бруталността на тоталитарните режими няма скоро да престане да е актуална. Даниел Келман, който завладя литературните среди с "Измерване на света" и ще пристигне в София за фестивала Синелибри, също пренася историята от последния си роман в нацистка Германия. Популярният австрийски режисьор Георг Вилхелм Пабст е във Франция, когато Хитлер идва на власт.

Снимка 686241

Източник: Колаж / Колибри

Той решава да потърси спасение в Холивуд, но там е безсилен пред мощната кино машина на Америка. Завърнал се у дома, той е потърсен от германския министър на пропагандата. Пабст смята, че ще може да работи за режима, като в същото време няма да се подчини на друга диктатура, освен на тази на изкуството.

Изд. Колибри, 25 лв.

"Времето на стария бог"

Талантът на съвременните автори от Ирландия не спира да ни изумява, а Себастиан Бари определено е от най-силните гласове на Смарагдовия остров. На български най-после излиза и широко обсъждания му последен роман. Озоваваме се в пристройка към замък на брега на Ирландско море, където живее пенсионираният детектив Том Кетъл.

Снимка 686242

Източник: Колаж / Лабиринт

Една вечер при него пристигат двама млади разследващи от Дъблин, които търсят помощта му за стар неразрешен случай. Но това, което започва като криминална история, постепенно се превръща в бродене из паметта и живота на Кетъл, който губи представа кое е минало и кое - настояще. Кой е жив и кой е мъртъв? Какво се е случило в семейството на Том и по какъв начин е свързано с неразрешения случай?

Изд. Лабиринт, 20.90 лв.

"Пътят на любовта"

През 2013 г. Алис Мънро получава Нобеловата награда за литература, като шведската академия обосновава решението си с това, че тя е "майстор на съвременния разказ". Канадската авторка почина преди няколко месеца, а дни преди обявяването на новия носител на Нобел излиза едва втори сборник с разказите й на български.

Снимка 686243

Източник: Колаж / Кръг

Затова пък в "Пътят на любовта" са събрани някои от най-популярните й кратки истории, чийто обичаен фон е провинцията на Канада - обичайната сцена на действието в творчеството на Мънро. Привидно спокойната провинция обаче крие бурните емоции на героите и случки, с които читателите от близки и далечни места могат да се припознаят. Корицата е на Люба Халева, а преводът - на Василена Мирчева.

Изд. Кръг, 22.90 лв.