Тези дни есента е по-щедра откъм градуси и през уикенда времето ще е подходящо за разходка. Но ако все пак ни застудее, е добре да има къде да се сгреем.

Затова сме подбрали една подходяща за целта дестинация - Девин. Градът е известен преди всичко с минералните си извори, но ако решим да го посетим точно тези почивни дни, ще получим много повече, защото тук се провежда Световният фестивал на гайдарите и кавалджиите "Чуйте Девин".

Как да стигнем

Девин е град в Южна България, област Смолян. Разстоянието от София е около 200 км, а от Пловдив - 93. 

Какво да видим

Девин е град с дълга история, обитаван още от тракийски племена, привлечени от минералните извори. Ако се интересуваме от археология, тук можем да разгледаме разкопки от различни епохи, открити в района.

Ако предпочитаме да бъдем сред природата, само на четири километра от града се намира скалният феномен "Слона". Той представлява каменно образувание, добило форма, наподобяваща слон, заради климатичните влияния, на които е изложен през годините.

Снимка 447029

Източник: Facebook / Zahariev Ivan

От града тръгват няколко маршрута, подходящи за разходка. На два километра се намира местността Калето. Там и до днес стоят руините от древна крепост със същото име.

През Девин минава река Девинска, а на нейния десен приток се намира водопада Самодивското пръскало. В най-високата му точка водата пада от 70 метра, а до него най-лесно можем да стигнем по отклонение от екопътека Лъката.

Снимка 447036

Източник: Facebook / Красива България

Няма как да отидем в Девин и да не се възползваме от лечебните свойства на водата в минералните извори. Балнеотуризмът тук е силно застъпен и имаме на разположение няколко хотела с басейни с минерална вода. Освен това, можем да посетим термален аквапарк "Персенк" или Минерален комплекс "Струилица".

Снимка 447037

Източник: Facebook / Термален аквапарк Персенк

Водата от минералните извори в Девин е без цвят и мирис, със средна концентрация на минерали, слаба киселинност и висока температура. Тя е полезна за сърдечно-съдовата система, нервната система, опорно-двигателния апарат, половата система и кожата.

Уикенд в Хаджидимово

Уикенд в Хаджидимово

Близки срещи с природата, живота и малко след Гоцето

Световен фестивал на гайдари и кавалджии "Чуйте Девин"

Този уикенд в Девин ще е много по-оживено от обичайното, защото от 10 до 13 октомври в града се провежда третото издание на фестивала, който има за цел да популяризира българската народна музика и традиции и най-вече тези от родопския регион.

Снимка 447038

Източник: Facebook / Фестивал Чуйте Девин

Освен много музика, изпълнена на традиционните за региона гайда и кавал, на събитието ще има и занаятчии от цялата страна, които представят своя труд. Входът е свободен.