Ароматът на печени кестени несъмнено е един от символите на празничния сезон. А за щастие, можем да им се насладим още от есенните месеци - обикновено от началото на октомври до края на декември, дори януари.

Кестените и ползите от тях

Кестените и ползите от тях

Есенно предложение

Как да изберем хубави кестени

За да си ги приготвим по най-вкусния начин, всичко започва от избора на самите кестени. Лесно е да ги открием в магазините и по пазарите, като е добре да ги избираме с приблизително еднакъв размер, за да се изпекат еднакво бързо. Хубавите кестени са плътни, гладки, лъскави, без петна и следи от мухъл. Когато ги държим в ръка, обвивката им не бива да се усеща суха.

Снимка 740696

Източник: iStock

Подготовка преди готвене

След като сме подбрали кестените, идва ред на подготовката им преди самото готвене. За целта ги измиваме под течаща студена вода, за да премахнем замърсяванията. После ги поставяме с плоската страна надолу върху дъска за рязане, а върху заоблената страна с нож правим разрез с формата на Х. Добре е при разрязването на външната обвивка да внимаваме да не нарушим целостта на вътрешната част.

След това вече можем да накиснем кестените. Прехвърляме ги в купа, в която сипваме студена вода и ги оставяме за един час. Тази част от подготовката на кестените не е за пренебрегване, ако искаме накрая да ги обелим по-лесно.

Как да приготвим печени кестени

Предварително загряваме фурната на 220 градуса по Целзий. След това отцедените след накисването кестени поставяме върху тава за печене. Печем ги за 25-30 минути, като междувременно ги наблюдаваме и обръщаме няколко пъти, ако е необходимо. Разбираме, че са готови, когато външната обвивка се е отдръпнала и месестата част вътре е омекнала, пише Foolproof Living.

Снимка 740695

Източник: iStock

Накрая идва ред на беленето на кестените. То може да стане по три начина. Единият е като отстраним външната обвивка, обелвайки я от цепнатината, която сме направили предварително. Друг начин е като внимателно разчупим обвивката, притискайки кестените в ръка. Трябва да чуем пукащия звук на втвърдената при печенето люспа.

А третият е да оставим кестените да се задушат. За целта поставяме вече готовите печени кестени в чиста кухненска кърпа, на която събираме краищата в средата, за да я превърнем в торбичка. Оставяме кестените да се задушат за 10-15 минути. След това обелването им ще стане още по-лесно.

Снимка 740697

Източник: iStock

Други лесни и вкусни начини да приготвим кестени

Печени на скара или барбекю

Ако разполагаме със скара или барбекю, можем да се възползваме, за да изпечем кестените. И при този метод не бива да забравяме да ги обръщаме, докато са върху огъня.

Варени

Докато печенето на фурна може леко да изсуши кестените, варенето ги прави по-меки. Можем просто да ги сложим във вода да се сготвят за около 20 минути. Когато водата потъмнее, обикновено това е знак, че са готови. Предварително можем да направим разрез на обвивката, за да омекнат още по-бързо. Добре е да имаме предвид, че това може да доведе до загуба на част от вкуса им. Когато при варенето оставим обвивката цяла кестените ще бъдат и по-сладки на вкус.

На микровълнова фурна

Кестени може да приготвим дори и в микровълнова фурна. За целта обаче трябва да ги разрежем наполовина. След това ги поставяме в подходяща купа или чиния, без да я препълваме. Готвим ги за две-четири минути, в зависимост от настройките и функциите на микровълновата фурна. Знаем, че кестените са готови, когато са вече омекнали, пише Daily Sabah.