Лято е, уикенд е и не можем да отречем, че нямаме търпение да избягаме от градската лудница и си починем някъде сред природата. Именно затова решихме, че е време да потеглим към още една от многото екопътеки, които сме набелязали. Този път искаме нещо по-лежерно от екопътеката "Бяла река", затова и се отправяме към любимите Родопи, за да посетим "Невястата".

Уикенд на екопътека "Бяла река"

Уикенд на екопътека "Бяла река"

В хладната прегръдка на Стара планина

Как да стигнем

Началото на екопътеката е при отбивката за манастир "Свети Пантелеймон". Намира се на около пет километра от Пампорово в посока Смолян. На един голям десен завой ще видим паркинг с малка къщичка и информационни табели. 

Там можем да оставим колата си и да продължим пеша до началото на "Невястата". На същото място е и началото на екопътеката за Смолянската крепост.

Легендата

Има много легенди защо скалата в местността Турлука носи името Невястата. Най-разпространената от тях разказва историята за девойка от Смолян, която била избраницата на един от четниците на Караджа войвода.

Момичето обаче било толкова красиво, че местен турски владетел я пожелал за жена. Преструвайки се, че се е съгласила да стане невяста на турчина, тя поискала преди сватбата за последен път да ѝ позволят да погледне отвисоко родното си място. 

Когато обаче стигнала до въпросната скала, девойката успяла да се откъсне от ръцете на пазачите и се хвърлила в пропастта, за да спаси честта си и да остане вярна на своята голяма и истинска любов.

Заради нейната трагична история, местните нарекли скалата, от която се хвърлила, "Невястата", откъдето пък в последствие идва и името на екопътеката.

Уикенд в Триград и Ягодина

Уикенд в Триград и Ягодина

Толкова забележителности само в няколко километра

Пътеката

Това е сравнително нова и малко позната екопътека в Родопите, идеална за бягство от града с цялото семейство. Маршрутът е кратък - около един километър и смело може да кажем, че не изисква кой знае какви усилия.

Най-интересната част от пътеката несъмнено е моментът, в който стигаме до скалата "Невястата", която е и един от символите на Смолян. Скалата всъщност представлява висока канара, от която се открива прекрасна гледка към града и околностите. 

На върха на скалата има направени и пейки, където можем да поседнем, за да съзерцаваме красивата природа на Родопите и да се наслаждаваме на спокойствието, тишината и чистия въздух. 

Хубаво е да имаме под ръка нещо за хапване, за да обядваме на ръба на скалата, гледайки града и планината от птичи поглед. 

Продължавайки по маршрута, ще забележим, че има още беседки с пейки и маси, подходящи за удобен обяд. Пътеката изобилства и от информационни табели, които запознават всеки по-любопитен турист с флората и фауната на района. 

На ръба

"Невястата" предлага алтернативи и за търсачите на приключения с няколко по-екстремни дейности. Единият вариант е скално катерене по стена с височина над 10 метра.

Другата опция е преминаване по метален път в отвесни скали, познат като Via Ferrata, както и спускане с т.нар. алпийски тролей с дължина 100 метра и денивелация около 30 метра.

Уикенд в село Смилян

Уикенд в село Смилян

И замириса на боб в гърне