Ако за този летен уикенд не сме планували ден-два-три на плажа, няма по-добро място да го прекараме от хладната прегръдка на планината. Да се разходим по една от най-красивите и интересни екопътеки у нас в подножието на Стара планина е в непосредствена близост от град Калофер.

Уикенд в Калофер

Уикенд в Калофер

Разходка в "миналото"

Как да стигнем

Малко след като влезем в Калофер, вляво ще видим табела към местността "Паниците". Тръгваме в тази посока и следваме указанията за манастир "Рождество Богородично".

Щом стигнем до манастира, паркираме около него и тръгваме пеша по асфалтовия път, който се намира вдясно от храма. Той ни отвежда до началото на екопътеката, която съвпада с границите на Национален парк "Централен Балкан".

По течението

Екопътеката е изградена по течението на Бяла река, откъдето идва и името на красивия маршрут. Бяла река е пълноводна през повечето месеци от годината, но най-голямата ѝ сила е напролет, затова и тогава на много места от водата се вижда само бяла пяна. 

Наричат я още Манастирска река или Ак дере. Местните казват, че това е реката, чието корито представлява "дъното на Ада", защото водите ѝ минават през местността Джендема (джендем на турски означава ад). Когато застанем до някой от нейните вирове, в отражението на водата ще видим едно съвсем малко късче небе, защото на тези места денят е твърде кратък. 

По екопътеката

Началото на пътеката е при Калоферския манастир "Рождество Богородично", по-известен като "мъжкия манастир". Маршрутът ѝ пресича Бяла река по няколко мостчета, които позволяват да наблюдаваме бурните ѝ пенливи води. Дървените мостчета са разположени в най-красивата част на ждрелото на реката и дават възможност да се любуваме на невероятна гледка.

Цялата пътека е дълга 1830 метра. Надморската височина в началото ѝ е около 540 метра, а в най-високата си точка достига до 630 метра. За цялата пътека ни трябват приблизително два часа. 

Подходяща е за хора от всякаква възраст, защото е с ниска степен на трудност. И макар да има няколко стръмни участъка, те са добре обезопасени с парапет и стъпала.

Разхождайки се по екопътеката, ще открием информационни табели, на които подробно са описани растенията и животните, срещащи се в Джендема. Ще се натъкнем и на много пейки и беседки, на които да поспрем, да отдъхнем и да похапнем под звуците на природата.

И дотам, и обратно

За да направим разходката си по-разнообразна, на връщане може да минем по по-късия вариант на екопътеката. Не може да се сравнява с дългия маршрут като красота, но сравнително бързо ни извежда в началната точка, където несъмнено е време за скара и бира.

А тук спокойно може да наемем всичко необходимо, за да си направим бивак на открито - палатка с оборудване, скара, дървени въглища и какво ли още не. Ако изберем да останем за повече време и дори да нощуваме, няма да сбъркаме, защото наоколо е наистина много диво и невероятно красиво.

Уикенд в Карлово

Уикенд в Карлово

Какво да правим и да видим в града на Васил Левски