Ако нямаме късмета да изкараме този уикенд на морето, то не бива да забравяме, че всяко зло е за добро. Времето се очертава страхотно за разходки сред природата, а за събота и неделя се отправяме по посока живописни пейзажи, гарнирани с доза адреналин.

Триград и Ягодина са две родопски села в Южна България, на няколко километра разстояние едно от друго. Те се намират на около 220 километра от София, 120 от Пловдив и 210 от Стара Загора.

Това са нашите отправни точки, където можем лесно да си намерим място за настаняване, защото програмата е доста пълна и със сигурност ще имаме нужда от достатъчно почивка. А ето ги и местата, които задължително трябва да посетим в този район.

Триград

Източник: Facebook / Планината и хората

Триград

Триградското ждрело

7-километровият пролом на Триградската река е част от 100-те национални туристически обекта, а районът около него е защитена територия. Намира се само на километър и половина от Триград.

За да стигнем до него и да се насладим на гледката отвисоко, трябва да минем през тесния Триградски пролом, който е повече от живописен. Не бива обаче да се разсейваме с красотите около нас, ако шофираме, защото пътят е доста тесен.

В същинската част на ждрелото разстоянието между двата срещуположни склона е около 100 метра, а в останалата - близо 300. Това е едно от най-големите ждрела в България, но някои го определят най-красивото заради родопската природа, която ни обгръща от всички страни.

Снимка 438713

Източник: iStock

Пещера Дяволското гърло

Разположена е в Триградското ждрело. Името й идва от формата на естествения вход, който е сегашният изход - наподобяваща дяволска глава. В този отвор се изливат водите на река Триградска и гледката определено си заслужава.

Пещерата е тип вертикална и се е формирала заради пропадане на земни пластове. В основната й зала се намира най-големият подземен водопад на Балканския полуостров. Дължината й е 110 метра, а широчината - 40 метра.

Пещерата е една от най-посещаваните в България не само защото е добре устроена за туристи, а и защото се смята, че именно това е мястото, от което Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси своята любима Евридика.

И до днес има една мистерия около Дяволското гърло, която никой не успява да разгадае - като например къде отива цялата вода, която попада в нея. Не е никаква тайна обаче, че тук има доста прилепи.

Снимка 438714

Източник: iStock

Буйновско (Ягодинско ждрело)

Това е най-дългото ждрело в България. Формирало се е край Буйновска река, но някои го наричат и Ягодинско. Проломът е дълъг цели 16 километра и е на средна надморска височина над 1000 метра.

Тук реката си проправя път сред протерозойските мрамори, а разстоянието между отвесните скали от двете страни е доста малко, като на мястото, което местните наричат "Вълчи скок", почти се допират.

Тук има огромно растително и животинско разнообразие, а местността е защитена. В района има и много чешми, от които можем да утолим жаждата в горещите дни.

Снимка 438715

Източник: FAcebook / Million pictures from Bulgaria

Ягодинска пещера

Разположена е на десния бряг на Буйновска река. Това е една от най-красивите и посещавани пещери у нас заради рисунките и образуванията по стените. Тя е на три етажа и е дълга общо 10 километра.

В миналото тук е добивана глина, а днес влажността е почти 100%. Навсякъде има пещерни перли, оцветени скални слоеве, сталактити и сталагмити. Някои от тях са с доста причудливи форми и хората ги оприличават на Дядо Коледа и Снежанка например.

По тази или по друга причина, спелеолози се събират и посрещат Нова година именно в Ягодинската пещера. В нея са се провели и стотици сватби. 

Панорамка площадка "Орлово око"

Още една забележителност съвсем близо до село Ягодина. Тук са направени хиляди снимки, които виждаме в социалните мрежи. Можем да стигнем както пеша (за око час), така и с джип.

Площадката е изградена на връх Свети Илия на височина 1563 м. От нея се открива буквално спираща дъха гледка към Буйновското ждрело, тясното шосе и родопските хълмове. Именно възможността да видим цялата тази красота от птичи поглед прави "Орлово око" любимата туристическа атракция в Западните Родопи.

Снимка 438717

Източник: Facebook / Панорамна площадка Орлово око

Музей на мечката

Ако се уморим от цялото това вървене, можем да посетим този единствен по рода си музей у нас. Намира се до хижа "Триградски скали", на около 500 метра от началото на ждрелото. Мястото е особено интересно за деца, работи целогодишно и има дори интерактивна изложба, която ни запознава с живота на мечките.