Когато стане дума за готвене, хигиената трябва да бъде на високо ниво, защото все пак никой не иска си докара някое стомашно неразположение (в най-добрия случай).
Ето защо ръцете, продуктите, съдовете и приборите трябва старателно да се измиват. Но има някои продукти, за които винаги се чудим как да постъпим - да ги мием ли, или да не ги.
Яйцата са едни от тях. Ако те са домашни, от кокошките в двора, или закупени от фермерски пазари от малки производители, то няма нужда да ги мием веднага.

Източник: iStock
Защото те имат естествен слой, който ги предпазва и позволява по-дълго съхранение. Желателно е да ги измием преди консумация, защото се предполага, че те не са чак толкова чисти. А не искаме да замърсяваме храната, която консумираме. Колкото до купените от магазина яйца, в повечето случаи няма нужда те бъдат измивани.
Как правилно да измием яйцата
За целта трябва да настроим водата да бъде топла и нежно да ги измием с ръце или мека гъба. След това яйцата трябва да се изсушат с кърпа или кухненска хартия и да бъдат използвани непосредствено след измиването им.

Развалят ли се по-бавно яйцата, ако ги съхраняваме с острото надолу
Ето какво твърдят някои хипотези
Не е нужно да използваме сапун или да ги накисваме. Всъщност накисването може да доведе до проникването на бактерии във вътрешността на яйце, пише MarthaStewart.com.