Яйцата са една от любимите ни храни, които намират широко приложение в кухнята - от просто варени и пържени, до омлети, основни ястия и сладкиши. Яйцата обаче могат да бъдат много опасни, ако не се съхраняват правилно. Не са провеждани много проучвания, за да се установи дали яйцата се развалят по-бавно, ако ги съхраняваме с острото надолу, въпреки че има много причини да се смята, че това е така.

Наистина ли кафявите яйца са по-полезни от белите

Наистина ли кафявите яйца са по-полезни от белите

Как да направим най-добрия избор

Всичко се свежда до задържането на вредни микроби като салмонела и други бактерии далеч от жълтъка, където те могат да се размножават и да причинят плесенясване на яйцето.

Въпреки очевидната непроницаемост на черупката на яйцето, това външно покритие всъщност съдържа между 7 000 и 17 000 малки пори, през които проникват газове. Установено е също, че бактериите влизат в яйцата през тези микроскопични отвори, поради което яйцата се развалят, когато остареят.

Снимка 709604

Източник: iStock

Това е една от причините да се твърди, че покриването на яйцата с вазелин помага за запазването им, като предотвратява достъпа на нежелани нашественици до порите, макар да не е научно потвърдено. След като преминат през черупката, микробите обикновено се натрупват във въздушния джоб, който се намира под белтъка в заобления край на яйцето.

Тъй като яйчният белтък е алкален и съдържа бактерицидни протеини като лизозим и коналбумен, тези патогени обикновено не могат да навлязат в белтъка и да достигнат жълтъка. Проблемът при запазването на яйце със заобления край надолу обаче е, че този въздушен джоб винаги ще се опитва да изплува нагоре и следователно постоянно ще натиска белтъка.

Когато яйцето престоява повече време и започва да старее, все повече въздух навлиза в порите, този джоб става по-голям и упражнява повишен натиск върху дъното на белтъка. Увеличеният размер на въздушния сак също обяснява защо по-старите яйца са склонни да плуват във вода, докато пресните яйца потъват.

Снимка 709603

Източник: iStock

Освен това, тъй като въздухът избутва жълтъкът да падне надолу, това улеснява достъпа на бактериите във въздушния сак до него. Ако обаче обърнем яйцата с острото надолу, така че въздушният джоб да е отгоре, проблемът с този въздух, който се опитва да изплува през белтъка, се елиминира.

Защо не ядем пуешки яйца

Защо не ядем пуешки яйца

Не защото не са вкусни

Това гарантира, че нарастващата общност от бактерии в яйцето има много по-малък шанс да влезе в контакт с жълтъка, което означава, че яйцата не трябва да се развалят толкова бързо, когато се държат в това положение. От IFL Science обаче обръщат внимание, че този трик не е научно потвърден, затова и няма 100% гаранция за отлични резултати.