Яйцата са една от любимите ни храни, които намират широко приложение в кухнята - от просто варени и пържени, до омлети, основни ястия и сладкиши. Яйцата обаче могат да бъдат много опасни, ако не се съхраняват правилно. Не са провеждани много проучвания, за да се установи дали яйцата се развалят по-бавно, ако ги съхраняваме с острото надолу, въпреки че има много причини да се смята, че това е така.
Всичко се свежда до задържането на вредни микроби като салмонела и други бактерии далеч от жълтъка, където те могат да се размножават и да причинят плесенясване на яйцето.
Въпреки очевидната непроницаемост на черупката на яйцето, това външно покритие всъщност съдържа между 7 000 и 17 000 малки пори, през които проникват газове. Установено е също, че бактериите влизат в яйцата през тези микроскопични отвори, поради което яйцата се развалят, когато остареят.

Източник: iStock
Това е една от причините да се твърди, че покриването на яйцата с вазелин помага за запазването им, като предотвратява достъпа на нежелани нашественици до порите, макар да не е научно потвърдено. След като преминат през черупката, микробите обикновено се натрупват във въздушния джоб, който се намира под белтъка в заобления край на яйцето.
Тъй като яйчният белтък е алкален и съдържа бактерицидни протеини като лизозим и коналбумен, тези патогени обикновено не могат да навлязат в белтъка и да достигнат жълтъка. Проблемът при запазването на яйце със заобления край надолу обаче е, че този въздушен джоб винаги ще се опитва да изплува нагоре и следователно постоянно ще натиска белтъка.
Когато яйцето престоява повече време и започва да старее, все повече въздух навлиза в порите, този джоб става по-голям и упражнява повишен натиск върху дъното на белтъка. Увеличеният размер на въздушния сак също обяснява защо по-старите яйца са склонни да плуват във вода, докато пресните яйца потъват.

Източник: iStock
Освен това, тъй като въздухът избутва жълтъкът да падне надолу, това улеснява достъпа на бактериите във въздушния сак до него. Ако обаче обърнем яйцата с острото надолу, така че въздушният джоб да е отгоре, проблемът с този въздух, който се опитва да изплува през белтъка, се елиминира.
Това гарантира, че нарастващата общност от бактерии в яйцето има много по-малък шанс да влезе в контакт с жълтъка, което означава, че яйцата не трябва да се развалят толкова бързо, когато се държат в това положение. От IFL Science обаче обръщат внимание, че този трик не е научно потвърден, затова и няма 100% гаранция за отлични резултати.