В сезона на вирусите и грипа търсим натурални и ефективни методи за подсилване на имунитета. И на едно от челните места се нарежда черният бъз, известен като един от най-силните имуностимуланти. Но, оказва се, приемът му може да ни даде още една полза не само за здравето, но и за фигурата.

Черният бъз, ползите му за имунната система и за какво да внимаваме при консумацията му

Черният бъз - мощен природен имуностимулатор

И още няколко ползи от него

Според ново изследване на учени от Washington State University, консумацията на сок от черен бъз може да доведе до положителни промени в чревния микробиом и да подобри метаболизма, а оттам и да подпомогне контрола на теглото. 

В конкретния случай става дума за около 300 г сок на ден в продължение на една седмица, което може да се използва като средство за подобряване чревния микробиом, глюкозната толерантност и окисляването на мазнините. И, според учените, това е още една много добра причина да приемаме сок от бъз, дори и в по-малки количества.

Снимка 698524

Източник: iStock

Ефектът с намаляване на килограмите е доказан с експеримент, в който участват 18 възрастни с наднормено тегло, разделени на две групи. На едните им се дава сок от бъз, а на другите - плацебо. И тези, които са приемали сока, имат доказано увеличено количество полезни чревни микроби и намалено количество вредни, обяснява Independent.

Тези промени в чревните бактерии водят до подобряване на метаболизма и изгарянето на калориите, както и усвояването на хранителните вещества. Освен това се доказва, че сокът от бъз намалява нивата на кръвна захар с 24% и подобрява способността на тялото да преработва захари след прием на въглехидрати. При участниците в изследването е установено намаляване на нивата на инсулин с 9%.

Лесно и естествено отслабване - напитките, с които горим повече калории

Лесно и естествено отслабване - напитките, с които горим повече калории

Внимаваме не само какво ядем, но и какво пием

Благодарение на високата концентрация на антоцианини в черния бъз, които имат противовъзпалителни и антимикробни свойства, консумацията му води до значително повишено окисляване на мазнините и разграждане на мастните киселини след приема на храни с много въглехидрати. И това е поредната причина да включим малкия плод с големи ползи към здравословния си начин на живот.