Настъпването на студените месеци и грипната епидемия този път е съпроводено и с втората вълна на пандемията от COVID-19. И всичко това изисква от нас да положим максимум усилия, за да повишим имунитета си и да се запазим здрави.
Мнозина предпочитат да го правят със средства от природата. А тя, за наше щастие, е повече от богата на имуностимуланти. И сред тях своето заслужено място заема и черният бъз. Ето и какви са основните му пози.
За имунната система
Черният бъз е богат на редица антиоксиданти, като витамините А, В и С, които са от съществено значение за защитните сили на организма. С тях се предпазваме от настинки и всякакви вируси.
Източник: iStock
Бъзът съдържа и антоцианини - пигменти с антиоксидантно действие, на които бъзът дължи цвета си. Смята се, че те предотвратяват размножаването на грипните вируси в организма, благодарение на което може или въобще да не се разболеем, или да го прекараме по-леко.
Препоръчва се консумацията на черен бъз да се използва както за профилактика, така и при първи симптоми на настинка и грип.
Срещу възпаленията
Бъзът съдържа разнообразие от биоактивни вещества, като танини и флавоноиди, които предпазват клетките от увреждания и предотвратяват възникването на възпаления.
Клетъчното увреждане се причинява от редица фактори на околната среда, както и от нашите навици. То може да доведе до отделянето на свободни радикали, които пък предизвикват заболявания като рак, Алцхаймер и други. Затова е добре да приемаме храни, богати на антиоксиданти.
Източник: iStock
За сърцето
Според различни изследвания, същите биоактивни флаваноиди подпомагат намаляването на кръвното налягане и предпазват от различни заболявания на сърдечно-съдовата система. Ползите за сърцето идва и от намаляването на нивата на лошия холестерол, предава Insider.
За какво да внимаваме
В аптеките вече има десетки хранителни добавки с черен бъз под формата на сироп или таблетки. Ако искаме обаче сами да си приготвим сироп, трябва да сме много внимателни.
Само добре узрелите зрънца са годни за консумация, защото другите могат да бъдат токсични. Важно е между тях да не попадат и стъбла и листа от растението, защото в тях се съдържа отровния цианид.
Не бива да консумираме черен бъз заедно с лаксативи, защото засилва техния ефект, както и в комбинация с лекарства за диабет или с имуносупресиращи медикаменти. Да се избягва и от бременни и кърмачки.