Слънцето навън е все по-силно, температурите - все по-високи, а прогнозите са за едно лято, което отново ще бие всички отчетени досега рекорди. Затова освен за хидратация и правилните дрехи, трябва да помислим сериозно и за слънцезащита. Ето няколко правила от дерматолози, които да прилагаме ежедневно, за да бъдем максимално защитени от вредните UV лъчи.

5 мита за вредата от слънцето и слънцезащитата

5 мита за вредата от слънцето и слънцезащитата

Или защо ни трябва слънцезащитен продукт при всички положения

И вътре, и навън

Да, дори да ни звучи странно, кожата ни се нуждае от слънцезащита и когато сме за закрито. Докато UVB лъчите се блокират от стъклото, UVA лъчите успешно преминават през него и могат да предизвикат изгаряне на кожата и фотостареене - затова трябва винаги да сме подготвени и добре предпазени.

Акцент върху лицето

Разбира се, то се нуждае от специално внимание, защото е най-потърпевшата част от тялото и по него най-много си личи, когато не използваме адекватна слънцезащита. Важно е да покриваме с подходящ продукт цялото лице и да не забравяме шията, зоните около очите, клепачите и ушите, които доста често изгарят. 

Снимка 667792

Източник: iStock

Ако се чудим колко количество продукт ни е необходимо, за да си осигурим адекватна защита от вредните UV лъчи, най-добре е да спазваме правилото на двата пръста - нанасяме под дължината на показалеца и средния пръст и това е достатъчно за лицето и шията. Дори и малко повече е по-добре от по-малкото количество.

Важно е да намерим и правилния за нашата кожа, който да не я омазнява допълнително и да не запушва порите. Освен това продукт за слънцезащита трябва да нанасяме на лицето си ежедневно, независимо дали използваме и гримове със SPF фактор. 

Колко е достатъчно

Ако ще се излагаме щедро на слънчева светлина, ориентировъчното количество, което ни е необходимо, за да защитим цялото си тяло, е около една шот чашка. Най-добре да нанасяме слънцезащита преди да се изложим на слънце, а след това трябва да я подновяваме на всеки два часа или след всяко влизане и излизане от водата.

Снимка 667794

Източник: iStock

В ежедневието си не се нуждаем от повече от SPF 30. Препоръчително е продуктът, който използваме, да бъде с минерален, а не с химичен филтър.

Слънцезащита и митовете за кожата през лятото, на които да не вярваме

Митовете за слънцето и кожата, на които да не вярваме

Вредите са много по-големи от видимите

Така не само е по-щадящ за кожата и с по-изчистен състав, но и създава бариера, която не позволява на вредните лъчи да проникнат в кожата, докато при химичния те достигат до по-дълбоките слоеве, където се поглъща UV радиацията, обяснява Allure.