Есента изобилства от различни видове тиква, която обичаме да приготвяме както в солени, така и в сладки рецепти. Но понеже не искаме да разхищаваме нищо, което може да бъде оползотворено, винаги намираме приложение и на семките от тиквата.

Лесна и бърза рецепта за чийзкейк с тиква

Лесна и бърза рецепта за чийзкейк с тиква

Как се приготвя десертът "Сан Себастиан"

Те са богати на витамини и минерали и са чудесен източник на фибри. Освен това, когато използваме тези от тиква, която вече сме сготвили, си спестяваме необходимостта да ги купуваме пакетирани.

Повечето тиквени семки са подходящи за консумация, макар че е препоръчително най-вече да заделяме малките до средно големи. По-големите семки може да са по-трудни за ядене. Както добре знаем, семената на тиквата обикновено са бели, докато вътрешната ядка, която е и по-трудна за отделяне, е тъмнозелена.

Снимка 739333

Източник: iStock

Ако сме решили да сготвим тиквените семки, е добре да ги подготвим преди това, като ги почистим. За целта ги изсипваме в цедка и измиваме под студена течаща вода, отделяйки остатъците от тиквата. Не е необходимо да почистваме всяка семка перфектно, тъй като това ще се случи след сготвянето.

Как да приготвим тиквените семки

В голяма тенджера сваряваме малко подсолена вода и добавяме почистените тиквени семки. Варим ги за 5-10 мин., след което отцеждаме върху кухненска кърпа. Към отцедените тиквени семки прибавяме малко мазнина, подправки, разбъркваме добре и разпределяме равномерно върху голяма тава за печене. Печем на 180°C за около 8-10 минути.

Снимка 739334

Източник: iStock

Преди да ги сложим във фурната, можем да подправим тиквените семки с различни подправки по наш вкус. Разбира се, сол и черен пипер са класика, но червен пипер, чили или кимион са друг чудесен солен вариант. За сладки тиквени семки пък можем да добавим малко кафява захар и мед, съветват BBC Good Food.

След като сме извадили печените тиквени семки от фурната, е препоръчително да ги съхраняваме в херметически затворен съд за следващите три дни. След това може да загубят хрупкавостта си.

Есен в чиния: крем супа от тиква с бекон

Есен в чиния: крем супа от тиква с бекон

Сгряващо ястие за първите хладни дни

Освен че са полезни, те са широко приложими в най-различни рецепти. Така например можем да ги добавим към салати и зеленчукови гарнитури. Подходящи за и за печива, като бисквити, кексове и хляб. И не на последно място, можем просто да ги хапваме самостоятелно, като ядки.