Напукани устни, лющеща се суха кожа, опъване - няма начин през зимата да не изпитаме поне едно от тези неприятни явления. Дължат се на по-сухия въздух заради отоплението в закритите помещения и загубата на влага в кожата ни.

Не по-маловажен фактор за сухата кожа е замърсяването на въздуха, което е осезаемо по-високо през студените месеци.

Това дава поле на изява на свободните радикали, които могат да причинят от зачервявания и раздразнена кожа до екземи, псориазис, акне и розацея, съобщават от Huffington Post. Желанието ни за горещ душ допълнително допринася за загубата на влага и нарушаването на кожната бариера.

Снимка 560900

Източник: iStock

За щастие има няколко активни съставки, на които да наблегнем през зимните месеци, за да помогнем на кожата си.

На първо място са серамидите - това са мазнини, които се срещат естествено в горния слой на кожата, помагат за хидратацията и възстановяването на кожната бариера. С годините обаче наличието им в епидермиса намалява. Тогава на помощ идват продуктите със серамиди.

Витамин С може да звучи като "лятна" съставка и е точно такава - помага на кожата да добие блясъка, на който се радва през лятото. Стимулира и производството на колаген, чрез който кожата ни по-лесно запазва влагата.

Растителните масла не просто облекчават опъването на кожата, но и запечатват влагата в нея. Някои могат да се ползват в чист вид - растителният сквалан е едно от тях, но можем и да изберем продукти с богато съдържание на масла както за лицето, така и за тялото.

Слънцезащитата не е само за плажа. През зимата може и да не хващаме толкова лесно тен, но слънчевата радиация продължава да прониква в кожата ни и да й вреди, ако не сме я предпазили. Продукт с фактор поне SPF 30 е задължителен, ако ще прекараме повече от 10 минути навън.