Всеки почитател на джина вероятно е опитвал мартини, негрони или джин сауър (gin sour). Последният, подобно на всички сауъри, се прави с лимонов сок, захарен сироп и яйчен белтък, като основният алкохол в случая, естествено, е сух джин.
И не че имаме нещо против традиционните сауър (кисели) коктейли, дори напротив - те са ни любими сред класиките, но една по-различна и съвременна версия на джин сауър успя да развълнува небцето ни. А тя си има и име, защото е съвсем отделен коктейл.
Имаме предвид London Calling. Той е създаден през 2002 г. от бармана Крис Джепсън от Milk & Honey - бар в престижния квартал Сохо в Лондон. Въпреки че заведението е вече затворено, питието става част от менюто на други места и си печели все повече и повече почитатели.
И докато ние нетърпеливо чакаме да ни падне възможност да опитаме коктейла на място в бар в английската столица, можем поне да си го забъркаме у дома.
Ето я рецептата на коктейл London Calling от Tasting Table.
Какво ни трябва
- 50 мл сух джин
- 15 мл шери
- 15 мл захарен сироп
- 15 мл прясно изцеден лимонов сок
- 2 капки портокалов битер
Какво ги правим
В шейкър с лед слагаме всички съставки и разклащаме, докато се охладят и смесят добре. След това прецеждаме напитката в предварително охладена чаша (подходяща е например такава за мартини) и по желание украсяваме с резенче от кората на грейпфрут.