Когато чуем за американо, първата ни асоциация обикновено е свързана с кафето, което се приготвя с шот еспресо и гореща вода, и на вкус наподобява филтърното. Но за разлика от последното американото се откроява с по-плътен вкус, благодарение на еспресото.
Освен кафе обаче Americano е и коктейл, който също на пръв поглед наподобява друга популярна напитка. Неговата история ни връща още през 1860-те, когато е сервиран за първи път в бара на основателя на Campari Гаспаре Кампари в Милано, Италия.
Разбира се, една от съставките в коктейла Americano, е именно кампарито. А останалите две са сладък вермут и сода. Резултатът е по-лек в сравнение с Milano-Torino коктейл, който дължи свежестта си именно на газираната вода.
Americano, оказва се, е бил предпочитана напитка дори и от Джеймс Бонд. Всъщност тя е била неговата първа поръчка, описана в книгата на Иън Флеминг "Казино Роял" от 1953 г., която дава началото на поредицата. Коктейлът се споменава и в по-късните романи.
Смята се обаче, че името на Americano произлиза от популярността му сред американските туристи. Предполага се, че е получил името си по времето на Сухия режим, когато американците са бягали в Европа, зажаднели за вкусни напитки.

Източник: iStock
Освен това се смята, че произхода на коктейла е свързан и с Negroni. Историята гласи, че този също особено популярен коктейл е измислен във Флоренция в началото на XX век от италиански граф, който помолил барман да замени газираната вода в Americano с джин. Ако тази история действително е вярна, то това означава, че Americano в действителност е предшественикът на Negroni.
Предвид че коктейлът съдържа само три съставки, е важно те да бъдат висококачествени. Освен че е бърз и лесен за приготвяне, Americano е изключително приятен, нискоалкохолен коктейл, който се отличава със свежест, пенливост и интригуващ горчиво-сладък вкус. Ето как да си го приготвим според рецептата на Liquor.
Какво ни трябва
- 45 мл Кампари
- 45 мл сладък вермут
- охладена газирана вода
- резен портокал за гарниране
Какво ги правим
Пълним с лед висока чаша, в която сипваме Кампари и сладък вермут. Доливаме с газирана вода и разбъркваме внимателно, за да се смесят добре съставките. Накрая гарнираме с резен портокал.