Ако не сме от хората, които пият чай ежедневно, то в студените месеци със сигурност ни се случва много по-често, отколкото през останалата част от годината. И винаги стои въпросът точно какъв вид да изберем, за да бъде не само вкусен, но и полезен.

Какво се ще се случи с тялото ни, ако пием чай всеки ден (независимо от вида)

Какво се ще се случи с тялото ни, ако пием чай всеки ден (независимо от вида)

Все пак има и някои малки минуси

Чаят от глухарче вероятно не е сред първите варианти, за които се сещаме. Въпреки че не е толкова популярен, той е не по-малко полезен от повечето останали видове. Ето и няколко ползи от приема му, които със сигурност ще ни накарат да го опитаме. Все пак неслучайно още от древността хората почитат неговите лечебни свойства.

Здрав черен дроб

Чаят от глухарче подпомага функционирането на черния дроб и действа като естествен детокс. Също така облекчава симптомите на чернодробни заболявания и подобрява и бъбречната дейност. От векове се използва при проблеми с черния дроб, а различни изследвания доказват, че подпомага движението на жлъчна течност, а оттам и очистването от токсини.

Снимка 638366

Източник: iStock

Хранителни вещества

Чаят от глухарче е пълен с витамини и минерали, които подпомагат цялостното ни здравословно състояние. Сред тях са витамин С, желязо, калий, бета-каротин, магнезий, калций, желязо, цинк и витамин А, както и много важните за здравето на червата разтворими фибри. Така само с една чаша от напитката на ден си доставяме голяма част от веществата, от които организма ни има нужда.

Ефективна защита

Чаят от глухарче има мощни антиоксидантни свойства, които ни предпазват от влиянието на свободните радикали и оксидативния стрес, който може да доведе до повишен риск от различни заболявания, възникване на възпаления, наддаване на тегло, влошена когнитивна функция и други, предава The Healthy

Срещу възпаленията

Този чай има силен противовъзпалителен ефект, което се доказва с намаляване на маркерите за възпаление в организма при различни изследвания. А именно възпалителните процеси са в основата на голяма част от заболявания, затова ефективната им превенция е от съществено значение за здравословното ни състояние. Чаят от глухарче е ефективни и за справяне с локални възпаления като кожна екзема например.

Снимка 638367

Източник: iStock

Сърдечно-съдова система

Според различни изследвания, чаят от глухарче повлиява ефективно високо кръвно налягане, което е водеща причина за проблемите със сърдечно-съдовата система. Този ефект се дължи на диуретичните му свойства, които помагат на тялото да се освободи от излишните течности.

Освен това глухарчето понижава общия холестерол и триглицеридите, като същевременно повишава HDL "добрия" холестерол, което е още една голяма полза от този чай за здравето на сърцето и съдовата система.

Ментов чай и защо е смятан за най-добрата напитка за плосък корем

Най-добрата напитка за плосък корем

Няма калории и е естествено сладка

Храносмилане

Ако страдаме от проблеми със стомаха, той често е подут и изпитваме дискомфорт, може би именно чаят от глухарче е напитката, която ще ни помогне да се справим с тях. Той подпомага храносмилането и функцията на отделителната система. Естествено слабително средство е и помага при запек и газове.