Кралското семейство на Катар оказва натиск върху FIFA за пълна забрана на продажбата на алкохол на всички стадиони за Световната купа, само два дни преди началото на спортния турнир.

Род Стюард, Мондиал 2022 и колко пари е отказал изпълнителя, за да пее на Световното първенство в Катар

Музикантът, отказал 1 милион, за да пее на световното в Катар

Понякога принципите не се купуват

Страната-домакин, където продажбите на алкохол обикновено са ограничени до чужденци, които пият в лицензирани хотели и ресторанти, или жители немюсюлмани със специални разрешителни в домовете си, оказаха значителен натиск върху FIFA да спре продажбата на бира на осемте стадиона на Световната купа.

Ако това се осъществи, ще означава, че Budweiser - един от най-големите спонсори на турнира - няма да може да продава бирата си на феновете по време на мачовете и може да постави FIFA в нарушение на многомилионен договор с компанията.

Снимка 595563

Източник: GettyImages

Смята се, че дискусиите между Budweiser и FIFA по въпроса продължават. Според The Times премахването на продажбите на Budweiser вече е "вероятно" след намесата на катарските кралски особи. New York Times обаче пише, че искането е направено от шейх Джасим бин Хамад бин Халифа ал Тани, брат на владетеля на Катар, и няма толкова голяма стойност. 

Антонио Рюдигер, Мондиал 2022 и дарението, което ще направи за деца от Сиера Леоне

Футболистът, който ще дари хонорара си от Мондиал 2022

Антонио Рюдигер е човек, достоен за уважение

Понастоящем посетителите на Световната купа могат да купуват алкохол в хотели и ресторанти, във фен зоните (в определени часове) на залите на стадиона, но не и вътре. На официални места бирата ще струва почти 12 британски лири за халба, а феновете ще бъдат ограничени до четири напитки, за да се предотврати напиването. Всеки, който се напие, може да бъде отведен в специална зона за изтрезняване.

FIFA вече направи една отстъпка тази седмица на домакините от Катар относно наличието на Budweiser на стадионите.

Снимка 595564

Източник: GettyImages

Организаторите настояха, че щандовете на Budweiser са твърде забележими, така че FIFA се съгласи да ги премести на места, където ще бъдат по-малко видими. Такива промени са изключително необичайни толкова близо до началото на турнира.

Принц Уилям, Майкъл Шийн, Уелс, Англия и коя от двете нации подкрепя принцът на Мондиал 2022

Когато принц Уилям изпадне в неудобна ситуация

Принцът - под кръстосан огън

Само преди три месеца FIFA отстъпи относно още едно изискване на домакините. А именно да премести началната дата на турнира един ден по-рано, така че домакините да играят в единствения мач на този ден. Катар срещу Еквадор поставя началото на Световното първенство по футбол за 2022 г. на 20 ноември.