Слънцезащитата е от изключително важно значение, за да запазим кожата си от вредните лъчи на слънцето и това го знае всяко хлапе.

Винаги ли трябва да носим слънцезащита, когато сме навън

Винаги ли трябва да носим слънцезащита, когато сме навън

И колко ни трябва, за да заредим с витамин D

На пазара се предлагат много и най-различни слънцезащитни продукти, които предоставят различна степен на защита. Но за да изберем правилния продукт за нас, не бива да се ръководим само от слънцезащитния фактор (SPF).

Има и други критерий, по който трябва да избираме, а един от тях е съставът. В момента се предлагат два типа слънцезащитни продукти - с минерален или с химичен филтър. Ето какви са разликите и какво трябва да знаем за тях.

Снимка 670343

Източник: iStock

Различен начин на действие

Първата и най-основна разлика между минералните и химичните слънцезащитни продукти са активните филтри и начинът, по който те действат.

Минералните слънцезащитни кремове използват или цинков оксидили титаниев диоксид като основна съставка. Тези продукти на практика изграждат защитен слой на повърхността на кожата, който отразява и разпръсква UV лъчите, пише Helathline.

Химичните слънцезащитни кремове, от своя страна, попиват в кожата и техните активни съставки предизвикват химична реакция, която преобразува UV лъчите в топлина и така предпазва кожата. Сред най-употребяваните UV филтри в тези продукти са oxybenzone, avobenzone и octisalate.

Снимка 670341

Източник: iStock

Плюсове и минуси

Минералните слънцезащитни кремове се препоръчват за хора с по-чувствителна кожа, която е склонна към акне. Също така предлагат широкоспектърна защита както срещу UVA, така и срещу UVB лъчите. Минусът е, че често тези продукти са по-трудни за размазване и оставят бели петна по кожата.

Затова пък на пазара вече се предлагат продукти, които са с прозрачен цинк, който се нанася значително по-лесно. Също така в много случаи не са толкова водоустойчиви, колкото химичните кремове, пишат от Healthline.

Снимка 670345

Източник: iStock

Колкото до химичните слънцезащитни кремове, те се абсорбират много по-добре от кожата и не остават следи. Хората с чувствителна кожа може да получат нежелана реакция като зачервяване или възпаление. Някои от съставките им пък могат да влошат кожни заболявания като розацея или мелазма.

Колко точно ни предпазва SPF факторът и какво трябва да знаем за него

Колко точно ни предпазва SPF факторът и какво трябва да знаем за него

Грижата за кожата е изключително важна

Към момента липсват достатъчно на брой и задълбочени изследвания за евентуална вреда от тях, но някои показват, че част от активните съставки в тези продукти попадат в кръвообращението. И се откриват в него до три седмици след нанасянето. Но засега няма данни, че този процес е вреден за здравето ни.