Звучи като магически ритуал или народен танц, но всъщност е храна. Поке (poke на латиница) е традиционна ястие от Хавай, което възниква като много други вкусни неща - с цел да се оползотворят хранителните остатъци.
Рибарите от тихоокеанския остров използвали остатъците от почистената риба, като ги овкусявали със сол и водорасли, добавяли им местния орех кукуи и хапвали сред дългия ден в океана.
Впоследствие поке става част от хавайската кулинарна традиция, като добива популярност в САЩ и останалата част на света след 70-те години на миналия век.

Източник: iStock
Вариантите за добавки са безкрайни
Така от семпло ястие с риба и няколко добавки поке се превръща в поке боул (poke bowl или поке купа) - купа, в която се добавят всевъзможни продукти в зависимост от съответната култура и предпочитания.
В момента поке боул е популярно по цял свят, включително и в България. Тук можем да намери купи с основа ориз, в които протеинът са филета от сьомга или риба тон, пилешко или дори тофу, а добавките варират от авокадо и краставици до манго и ананас.

Източник: iStock
Поке е вариант за бърза храна на крак
Избираме да приготвим поке със сьомга и авокадо - една от най-популярните версии на ястието, родила се в... Калифорния.
Поке боул със сьомга и авокадо
Съставки
За поке
450 г размразена дива сьомга, без кожа и нарязана на кубчета от 2 см
1 средно голямо узряло авокадо, нарязано
½ чаша тънко нарязан стар лук
½ чаша тънко нарязана зелена част на пресен лук
½ чаша нарязан пресен кориандър
¼ чаша хайвер
3 супени лъжици соев сос
2 чаени лъжички тъмно сусамово олио
½ чаена лъжичка сос Срирача

Източник: iStock
Версията с авокадо и сьомка, към която можем да добавим и други зеленчуци
За салата с кафяв ориз
2 чаши сварен кафяв ориз
2 чаши листни зеленчуци, например рукола или кресон
2 супени лъжици оризов оцет
2 супени лъжици зехтин екстра върджин
1 супена лъжица китайска или дижонска горчица
Приготовление
- В купа внимателно смесваме сьомгата, авокадото, двата вида лук, кориандъра, хайвера, соевия сос, сусамовото олио и срирачата.
- В отделна купа смесваме ориза и листните зеленчуци
- Разбиваме оцета, зехтина и горчицата заедно и добавяме към оризовата салата, като разбъркваме добре.
- Сервирайте поке върху салатата от кафяв ориз, пишат Eating Well.