Звучи като магически ритуал или народен танц, но всъщност е храна. Поке (poke на латиница) е традиционна ястие от Хавай, което възниква като много други вкусни неща - с цел да се оползотворят хранителните остатъци.

3 рецепти за рибена супа, които да опитаме това лято

3 рецепти за рибена супа, които да опитаме това лято

От Гърция през Сицилия до Дунава

Рибарите от тихоокеанския остров използвали остатъците от почистената риба, като ги овкусявали със сол и водорасли, добавяли им местния орех кукуи и хапвали сред дългия ден в океана.

Впоследствие поке става част от хавайската кулинарна традиция, като добива популярност в САЩ и останалата част на света след 70-те години на миналия век.

Вариантите за добавки са безкрайни

Източник: iStock

Вариантите за добавки са безкрайни

Така от семпло ястие с риба и няколко добавки поке се превръща в поке боул (poke bowl или поке купа) - купа, в която се добавят всевъзможни продукти в зависимост от съответната култура и предпочитания.

В момента поке боул е популярно по цял свят, включително и в България. Тук можем да намери купи с основа ориз, в които протеинът са филета от сьомга или риба тон, пилешко или дори тофу, а добавките варират от авокадо и краставици до манго и ананас.

Поке е вариант за бърза храна на крак

Източник: iStock

Поке е вариант за бърза храна на крак

Избираме да приготвим поке със сьомга и авокадо - една от най-популярните версии на ястието, родила се в... Калифорния.

Поке боул със сьомга и авокадо

Съставки

За поке

450 г размразена дива сьомга, без кожа и нарязана на кубчета от 2 см

1 средно голямо узряло авокадо, нарязано

½ чаша тънко нарязан стар лук

½ чаша тънко нарязана зелена част на пресен лук

½ чаша нарязан пресен кориандър

¼ чаша хайвер

3 супени лъжици соев сос

2 чаени лъжички тъмно сусамово олио

½ чаена лъжичка сос Срирача

Версията с авокадо и сьомка, към която можем да добавим и други зеленчуци

Източник: iStock

Версията с авокадо и сьомка, към която можем да добавим и други зеленчуци

За салата с кафяв ориз

2 чаши сварен кафяв ориз

2 чаши листни зеленчуци, например рукола или кресон

2 супени лъжици оризов оцет

2 супени лъжици зехтин екстра върджин

1 супена лъжица китайска или дижонска горчица

Приготовление

  • В купа внимателно смесваме сьомгата, авокадото, двата вида лук, кориандъра, хайвера, соевия сос, сусамовото олио и срирачата.
  • В отделна купа смесваме ориза и листните зеленчуци
  • Разбиваме оцета, зехтина и горчицата заедно и добавяме към оризовата салата, като разбъркваме добре.
  • Сервирайте поке върху салатата от кафяв ориз, пишат Eating Well.