Астрономическото лято все още не е настъпило, но през последните дни ясно се усеща, че наближава, защото температурите навън са все по-високи.

Слънцезащита, слънцезащитен крем и вредно ли е, ако го оставим върху кожата през нощта

Вредно ли е да оставяме слънцезащитен крем върху кожата през нощта

Имаме ли повод за притеснение

Млади завинаги е дигитален проект на lifestyle.bg с информация за всеки, който е готов да отключи личния си потенциал да живее по-дълго, по-добре и по-щастливо.

Добре знаем, че слънцезащита трябва да се използва през цялата година, но през топлите месеци е още по-критична нуждата да предпазим кожата си от слънцето.

Слънцето излъчва два типа радиация - UVA и UVB лъчи. Първите допринасят за признаците за стареене на кожата, каквито са бръчките и отпуснатата кожа, защото я засягат под повърхността ѝ.

Докато UVB лъчите са по-къси и не могат да проникнат през стъкло например, но в същото това време са по-вредни и са причината да изгорим, пише Healthline.

Снимка 668179

Източник: iStock

Ето защо, за да запазим кожата си здрава, е важно да използваме слънцезащита. Тук обаче идва и големият въпрос, свързан с фактора на слънцезащитните кремове. Дерматологът Фейн Фрей казва, че нито една слънцезащита не може да ни предпази на 100% от вредените лъчи на слънцето, но съветва да не си играем с огъня и да залагаме на такава, която е с минимум SPF30.

Колко точно ни защитава факторът

За да добием представа колко важен е слънцезащитният фактор за предпазването от UVB лъчите, ще обърнем внимание на данни на MD Anderson Cancer Center, които нагледно ни го демонстрират.

  • SPF 15 - 93% защита
  • SPF 30 - 97% защита
  • SPF 50 - 98% защита
  • SPF 100 - 99% защита

Пред Yahoo Life, дерматологът д-р Даниел Бътлър също казва, че за да защитим кожата си по-ефективно, трябва да използваме слънцезащитен крем с минимум SPF30. Всъщност SPF измерва колко слънчева енергия е нужна, за да причини слънчево изгаряне. Ето защо с колкото по-висок фактор е слънцезащитният крем, който използваме, толкова по-добре.

Снимка 664296

Източник: iStock

Но високият фактор не означава, че ефектът е по-дълготраен, затова трябва редовно да се мажем, за да останем защитени. Например на всеки два часа или дори по-често, ако намокрим кожата си.

Срокът на годност

Задължително е да следим за срока на годност на слънцезащитата, която използваме, и не да не използваме такава с изтекъл срок. Простото защото тя може да не действа и само да си мислим, че сме защитени от слънцето.

Снимка 668178

Източник: iStock

Освен това обаче, е важно и как съхраняваме крема. Не бива да го оставяме в горещи помещения като колата през лятото или изложен директно на слънцето.  Д-р Бътлър казва, че това също влияе негативно върху ефективността му.

Как да изберем правилния слънцезащитен продукт

Как да изберем правилната слънцезащита

За какво да внимаваме

Според него в тези неблагоприятни условия консервантите могат да се разградят, което да доведе до появата на бактерии или дрожди. Също така, ако забележим промяна в цвета, миризмата или консистенцията на слънцезащитния крем, трябва да спрем да го използваме.