Един от въпросите около разпространението на коронавируса, който седи на дневен ред, е свързан с домашните любимци.

Коронавирусът, котките, кучетата и може ли COVID-19 да зарази домашните любимци

Може ли коронавирусът да зарази домашните любимци

И защо едно куче е дало положителен резултат

Според британски и американски учени, предаването на COVID-19 от животни на хора представлява значителен и дългосрочен риск, тъй като домашните любимци се заразяват и вирусът непрекъснато еволюира в тях.

В този случай най-вероятно ще се наложи котките и кучетата в бъдеще също да се ваксинират, за да ограничат разпространението на вируса, смятат те. 

Снимка 515789

Източник: iStock

Експертите от Университета в Източна Англия, Института Earlham в Норич и Университета в Минесота дават пример с Дания, където заради стотици случаи на COVID-19 бяха избити милиони животни през миналата година.

Коронавирусът, фермите за норки и защо в Дания избиват милиони животни

Норките - новата коронавирус заплаха

И милиони ще умрат

"Има смисъл да се разработват ваксини за домашни любимци. Наистина трябва да сме подготвени за всякакви случаи", каза Кок ван Остерхаут, професор по еволюционна генетика в университета на Източна Англия, цитиран от Daily Mail.

Снимка 515790

Източник: iStock

Ван Остерхаут твърди, че Русия вече е започнала да разработва ваксина за животни. Учените призоваха правителствата да продължат да налагат строги мерки за контрол, като носенето на маски и социално дистанциране като единствения начин за намаляване на разпространението на новите варианти на COVID-19, пише изданието.

Коронавирусът, разхождането на кучета и повишава ли риска от заразяване с COVID-19

Имаш куче - хващаш COVID-19?

Връзката между разходките и заразяването