Преди няколко месеца се шегувахме, че всички трябва да си вземе по едно куче, за да можем да го разхождаме в парка.

Днес (поне засега) нямаме толкова строги ограничения на излизането, но домът продължава да бъде най-сигурната територия във времена на пандемия. А разходките с домашния любимец се превръщат по-скоро в риск, отколкото в привилегия.

Според ново изследване на испански учени от University of Granada и Andalusian School of Public Health, собствениците на кучета, които ги разхождат ежедневно, са изложени на доста по-висок риск от заразяване с COVID-19.

Снимка 505733

Източник: iStock

Редом с доставките на хранителни продукти и работата в офис, обикалянето в парка с четириногото увеличава възможността да влезем в статистиката със заразени с цели 78%. Това се доказва след анализ на данни за заразени и дейностите, които най-често са извършвали.

Въпреки че е установено, че кучетата не могат да пренасят коронавирус и не можем да се заразим от тях, все пак е важно да обръщаме сериозно внимание на тяхната и нашата хигиена по време и след разходка.

Животните могат да имат контакт с различни заразени повърхности, по които живее COVID-19,  и той да се пренесе върху козината им, а оттам - и върху ръцете на стопаните им, предава Daily Mail.

Сънят, коронавирусът и защо експертите съветват да спим на отворен прозорец

Защо да спим на отворен прозорец

И връзката между коронавируса и проветряването

Все още обаче не е категорично установено дали кучетата могат да пренасят COVID-19 по този начин, както и колко дълго живее вирусът върху козината им. Но е ясно едно - редовното миене на ръце е единственото спасение.