Втората вълна от COVID-19 пандемията е факт, а около заразата продължава да има изключително много неизвестни. За едно учените са сигурни - вирусът се променя и мутира, което изисква непрекъснато наблюдение и включване на нови мерки в борбата с него.

Коронавирусът, смяната на сезоните и отразява ли се времето на разпространението на заразата

Влияе ли сезонът на разпространението на коронавируса

Какво ни очаква в студеното време

Една от последните, взети на континента, е свързана с избиването на милиони животни. Дания е най-големият производител на кожи от норки. Но сега тя планира всички между 15 и 17 милиона екземпляра, отглеждани във ферми в страната, да бъдат умъртвени заради открита нова мутация на COVID-19, която те могат да пренасят и на хората.

Вече са налице и няколко положителни проби - както на норки, така и на хора, които се грижат за тях. Именно затова и властите предприемат радикалната мярка - за да се спре темпа на развитие на заразата и да се предотврати възможността новата мутация да повлияе отрицателно на предстояща ваксинация, предава CNN.

Според вирусолога Иън Джоунс от Университета в Рединг, не е изненадващо, че при норките е открита мутация на вируса - просто той трябва да се приспособи към техния организъм. Тази мутация се изразява в промяна в протеина, които вирусът използва, за да влезе в клетката. Но дали това ще доведе до резистентност на ваксини у хората, все още не е сигурно, съобщава New Scientist.

Коронавирусът, маската, която убива COVID-19 с топлина, и новата технология за борба със заразата

Маската, която убива коронавируса с топлина

Опитите не спират

Както стана ясно още през пролетта, новата зараза е от семейството на коронавирусите, които се разпространяват и сред животните. Основната теория тогава бе, че пандемията е тръгнала от животни пазари в китайския град Ухан, където се продават прилепи и всякакви други представители на фауната.