В самия край на февруари Департаментът по земеделие, риболов и консервация на Хонг Конг съобщи, че са били взети секрети от носа и устата на куче, които дали слаб положителен резултат за коронавирус.

В началото експертите смятаха, че животното е носело вируса само по повърхността на лигавиците си и не е наистина заразено. Въпреки това, кучето е било поставено под карантина и отново е изследвано - резултатите показали, че наистина животното е слабо инфектирано от вируса.

Въпреки това че от Департамента казват, че няма данни животните да боледуват или да пренасят инфекцията, препоръчително е домашните любимци на страдащите от коронавирус собственици, също да бъдат поставяни под карантина. Всеки собственик на домашен любимец е длъжен да мие старателно ръцете си, след като го е пипал, и да не го целува.

Снимка 471138

Източник: iStock

Обществото за превенция на жестокостта към животните на Хонг Конг твърди, че има разлика между "инфектиран" и "заразяващ", т.е. по тяхно мнение домашните любимци не би следвало да са разпространители на заразата.

Те казват още, че котките и кучетата се заразяват от други видове коронавируси, които се различават от COVID-19 и не причиняват респираторни заболявания.

Изводът за пореден път е, че трябва да спазваме по-висока лична хигиена, особено в компанията на домашни любимци, да бъдем съзнателни и отговорни към себе си и другите.