През последните месеци животът ни се промени доста, което важи до голяма степен и за навиците, които имаме.

COVID-19, предпазните маски и защо имат ключова роля за спиране на разпространението на коронавируса

Защо е наистина важно да носим маска

Най-лесният и евтин начин за борба със заразата

Вече почти няма шанс да пипнем лицето си, докато сме навън. Но понякога просто се случва и дори не обръщаме внимание.

15-годишният Макс Мелия обаче се е погрижил и за това. Според CNN, младежът заедно със своите родители е измислил часовник, който чрез вибрация да ни предупреждава всеки път, когато ръката ни тръгне към лицето.

Снимка 486274

Източник: vybpro.com

Vybpro разпознава жестовете, които обичайно правим, когато докосваме лицето си по някаква причина. Съветът на Макс пък е да се носят два часовника - по един на всяка ръка, за да сме напълно сигурни, че няма да докоснем лицето си неосъзнато и по този начин, евентуално, да се заразим с коронавирус.

Идеята за часовника се е родила още през 2018 г., когато Макс е обсъждал със семейството си възможните начини да се предпазят от грип. Но едва когато коронавирусът дойде и предизвика смъртта на хиляди хора, Макс се е мотивирал най-накрая да осъществи идеята си.

Снимка 486276

Източник: kickstarter.com

С помощта на концептуални изображения и изследвания (събрани по-рано през годината от баща му Ричард), както и заради сътрудничеството си с продуктов дизайнер (създал работещ прототип на часовника) Макс е все по-близо до сбъдването на мечтата си.

Коронавирусът, солената вода и има ли ефект върху COVID-19

Може ли солената вода да лекува коронавирус

На това се надяваме

За да завърши разработването и да вкара устройството в производствен процес, са му  необходими 74 000 долара, които тинейджърът се надява да събере от дарители в Kickstarter.

Печалбите от първите продажби пък ще бъдат използвани, за да бъдат осигурени безплатни часовници на медиците, които работят на първа линия.

Предпазните маски, Opération Mer Propre, Средиземно море и проблемът с неправилно изхвърлените маски, които замърсяват водите

Ще превземат ли предпазните маски Средиземно море

Проблемът е наистина сериозен

"Вярвам, че това устройство може да доведе до реална промяна в борбата с коронавируса и затова съм решен да направя всичко възможно, за да го пусна на пазара."