Все по-често виждаме хората (в социалните мрежи, не на живо) да се шегуват с това, че са си сипали чашка или две алкохол "за дезинфекция". Докато спиртът е един от признатите начини да унищожим COVID-19 от различни повърхности или от ръцете си, не така стоят нещата, когато става въпрос за консумация на спиртни напитки.

В редица страни се наблюдава увеличено търсене и потребление на алкохол. Това доведе до препоръка от страна на Световната здравна организация към правителствата да предприемат мерки с цел ограничаване на достъпа до алкохолни напитки

Тепърва предстои да видим какви ще са резултатите от този призив. Но ефектът от консумацията на алкохол във време на самоизолация вече е ясен - депресии, тревожни състояния, агресия, домашно насилие и други. Така бутилката се превръща в наш голям враг.

Снимка 476658

Източник: iStock

Въпреки това, все още има хора, които вярват, че редовната консумация на алкохол наистина може да ги предпази от заразяване с коронавирус, да го убие, ако вече е влязъл в тялото им, или да го елиминира от въздуха, който издишат. На тях СЗО също има какво да каже.

Алкохолът с поне 60% концентрация може да действа като дезинфектант върху кожата, но този ефект не се наблюдава и при директна консумация. Той дори няма да дезинфекцира устната кухина, да не говорим да убие вируса в тялото ни.

Световната здравна организация, самоизолацията, алкохолът и защо трябва да го избягваме

Алкохолът - враг, а не спасение по време на карантина

Заблудата, в която ни вкарва пиенето

Алкохолът не само не ни помага да се борим с COVID-19, а дори напротив - намалява защитните сили на организма и ни прави по-податливи на него. Той въздейства на имунната ни система по начина, по който на самите нас - прави я бавна и неефективна, пише Fox News.