Затоплянето на времето и наближаването на лятото връщат на сцената един добре познат на всички ни дразнител: комарът. И макар неприятните му ужилвания да са достатъчно неприятни, по време на пандемията на COVID-19 възниква и друг въпрос: възможно ли комарите да ни заразят с коронавирус?

Като се има предвид дългия списък на болестите, които комарите пренасят - включително треска Зика, малария, денга, западнонилска треска и т.н., според Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ е разбираемо, че хората са загрижени за потенциална заплаха.

Но ето я и добрата новина: шансовете за случаи на заразяване с коронавирус от ухапване на комари са изключително ниски, смятат експертите.

Снимка 463228

Източник: iStock

Лийн Постън, доктор по медицина от Ikon Health, казва, че е "много малко вероятно" комарите да могат да предадат вируса от човек на човек, тъй като основно той се разпространява чрез дихателните капчици.

За да го предава комар, вирусът вече трябва да е в кръвоносната система (кръвта) на ухапания човек. След това трябва да се възпроизведе вътре в комара, а доказателства, че нещо подобно е възможно, няма. Ако все пак успее, вирусът трябва да стигне до слюнчените жлези на комара, за да може насекомото да зарази друг човек чрез ухапване.

Лийн Постън продължава да обяснява, че въпреки случаите на коронавирус, наблюдавани при някои домашни любимци и екзотични животни, обикновено вирусите, които са идеално пригодени да заразят един вид, не намират други видове за добри приемници.

Снимка 434373

Източник: iStock

За щастие, Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) се съгласява с оценката на Постън, като същевременно отбелязват, че в момента няма доказателства, че комари или кърлежи могат да разпространяват коронавирус. Световната здравна организация (СЗО) също ясно заявява, че този начин на предаване не е възможен, пишат от Best Life.

Как ни откриват комарите и можем ли да се скрием от тях

Как ни откриват комарите и можем ли да се скрием от тях

Компасът на кръвопийците