Неизбежно е да асоциираме "Том и Джери" с класическата анимация, но всъщност това е и името на традиционен коледен коктейл, особено популярен в САЩ. Той е разновидност на яйчения пунш, но с добавени бренди и ром, сервиран топъл, обикновено в чаша или купа.
За създател на "Том и Джери" се смята британският журналист Пиърс Игън. В началото на XIX век той пише книга, а след това и пиеса, озаглавена Life in London, в която главните герои носят имената Том и Джери. Твърди се, че той е измислил коктейла като начин да популяризира книгата и пиесата си.
Заслугите за рецептата на коктейла обаче си приписва и Джери Томас, смятан за бащата на съвременната миксология. И въпреки че публикува подобен коктейл в книгата си от 1862 г. How to Mix Drinks: or The Bon-Vivant's Companion, по-широко разпространена е историческата връзка на "Том и Джери" с Пиърс Игън.
Твърди се също така, че коктейлът е бил любима напитка на 29-ия американски президент Уорън Хардинг, който го е сервирал на ежегодното коледно парти за най-близките си приятели.
Източник: iStock
"Том и Джери" определено е идеален за зимния сезон. Това е една изкусителна, сгряваща, плътна и сладка напитка, характерна и с типичните коледни подправки, като индийско орехче, карамфил и бахар.
Ето как да си го приготвим по рецептата на Liquor.
Какво ни трябва
За яйчената смес
- 3 яйца
- 1/4 ч. л. крем тартар (за разбиването на белтъците)
- 1 ч. ч. захар
- 15 мл. тъмен ром
- 1/4 ч. л. ванилов екстракт
За коктейла
- 30 мл тъмен ром
- 30 мл бренди/коняк
- прясно мляко (за допълване на чашата накрая)
- индийско орехче, карамфил и бахар на прах за декорация
Източник: iStock
Какво ги правим
Първата стъпка е приготвянето на яйчената смес, като за начало отделяме белтъците и жълтъците. Белтъците разбиваме в купа с 1/4 ч. л. крем тартар, за да се получат максимално гъсти и стегнати. В друга купа разбиваме жълтъците със захарта, рома и ваниловия екстракт. Когато е готова, идва ред внимателно да комбинираме двете смеси.
След това вече може да пристъпим към "сглобяването" на коктейла. Изплакваме стъклена или керамична чаша с топла вода, за да се затопли. Изхвърляме водата и сипваме рома, брендито и една супена лъжица от яйчената смес. Допълваме чашата с топло прясно мляко и поднасяме с поръсени индийско орехче, карамфил и бахар на прах.