Сезоните винаги могат да бъдат вдъхновение, включително за коктейли. И докато зимата се свързва най-вече с традиционните греяно вино, грог, егног и подобни, е чудесно да можем да ги разнообразим.
За щастие, миксолозите винаги са една крачка пред сезонното потребителско търсене и могат да ни издадат кои са тенденциите при коктейлите за зима 2024/2025.
Завръщане към класическите коктейли
Класиката винаги е на мода, както при дрехите, така явно и при коктейлите. Пък и в крайна сметка съвременната миксология е базирана на класиката.
"Манхатън" например е типичен традиционен коктейл, и както се оказва, особено популярен тази зима. Освен това се правят различни негови вариации, в случай че сме по-експериментално настроени.
С дъх на коледни подправки
Зимните коктейли често са вдъхновени и от традиционната за коледните празници храна. Подправките за печива, сред които канела и индийско орехче, са сред най-често използваните от миксолозите за съчетаване със сладки напитки, включително ликьори и сиропи.
Един такъв пример е рецептата за Haunted Sazerac, който се прави с бърбън, бадемов сироп, амарето и абсент. Коктейлът Caribbean Queen пък напомня вкуса на "Еспресо мартини" с тирамису.
С екзотичен привкус
Докато десертните коктейли съвсем очаквано се радват на широка популярност през зимата, не липсват и по-екзотични предложения. Умами вкусът разнообразява традиционните сладки, кисели или горчиви коктейли.
А доказателството, че той може да бъде постигнат и в миксологията, е коктелът Soil to Sip. Тази вариация на класическия Martinez със зимен привкус се прави с джин, сладък вермут, тонка, битер и дав вида гъби. Японската подправка мисо пък също е идеален вариант, с който да постигнем умами вкуса при коктейлите.
С плътен, земен вкус
Коктейлите на зима 2024/2025 се отличават също и с плътна, нишестена текстура и земна сладост. Вдъхновението отново идва от храната и по-конкретно - сладките картофи и често пренебрегваните, но чудесни лилави сладки картофи, пише Forbes.