Гликоловата киселина се счита за златния стандарт на химическите ексфолианти. Благодарение на способността ѝ да се справя с всички проблеми - от признаци на стареене до потъмняване и прекомерно производство на себум, дерматолози от векове я използват в процедурите си за грижа за лицето и тялото.

Дезодорантите, антиперспирантите и как да изберем правилния продукт

Дезодорант или антиперспирант - какво да изберем срещу потене

Без притеснения през топлите месеци

Но през 2021 г. потребители на TikTok масово започнаха да използват гликоловата киселина и за подмишниците - като средство, което замества дезодоранта. Дали обаче това е удачно и дали наистина върши работа - ето какво казват специалистите по въпроса.

Гликоловата киселина е "една от най-малките алфа-хидрокси киселини, или AHA, и е с по-ниско молекулно тегло от другите киселини. Това ѝ позволява да проникне по-дълбоко по-ефективно в кожата", обяснява Марта Виера, сертифициран дерматолог от Флорида. "Получена от растения като захарна тръстика, тя отслабва връзките между клетките на кожата и затова действа като отличен ексфолиант с минимално дразнене. Добре известна е и със способността си да насърчава производството на колаген."

Снимка 620016

Източник: iStock

Що се отнася до това дали може да замести дезодоранта, Виера казва категорично, че гликоловата киселина не може да направи нищо по отношение намаляване на изпотяването. Но тъй като това е киселина с по-ниско от рН на кожата ни, тя може да помогне за отблъскване на бактериите в областта на подмишниците, които причиняват неприятните миризми.

Така че, ако целим да намалим телесната миризма в тази област, гликоловата киселина може да свърши работа.

Освен че се справя с неприятната миризма на тялото, киселината има и други предимства за подмишниците. "Тя не е избелващо средство, но е ефективен начин за третиране на хиперпигментации. Така че, ако искаме да изсветлим подмишниците си, то киселината ще помогне", казва още Виера.

Снимка 620017

Източник: iStock

Гликоловата киселина може да е подходяща и за онези, които бръснат подмишниците си, тъй като предотвратяване врастването на косми.

Но тъй като подмишниците са деликатна зона с високо ниво на триене, от съществено значение е да се подхожда внимателно при третирането им. Всеки продукт за лице, съдържащ по-малко от 10% гликолова киселина е подходящ от гледна точка на фактора на дразнене. А третирането е лесно - просто се напоява памучен тампон и се прокарва върху зоната.

Потта, потенето, петната по дрехите и как да се справим с тях

Как да се справим с петната от пот по дрехите

С помощта на няколко прости правила

Предимство на гликоловата киселина е и че е подходяща дори за чувствителна кожа, пише InStyle. Все пак, това не означава, че тя никога не може да раздразни, предупреждават специалистите.

Ключът е да не се използва всеки ден, да се избягват високи концентрации и да не се комбинира с други активни, склонни да предизвикват раздразнения, съставки като ретинол например. В противен случай може да се стигне до нежелана сухота, еритема, дразнене и възпаление.