Пазарът е пълен с най-различни хранителни добавки, които за мнозина са най-лесният и бърз начин да си набавят нужните за организма вещества. Някои от най-популярните сред тях обаче могат да ни причинят големи неприятности със здравето и те не се споменават в листовките към тях.

Хранителни добавки, хинап, GABA и още помощници в борбата с безсънието

4 хранителни добавки за лека нощ

Най-добрите срещу безсънието

Въпреки убедителните реклами и положителни отзиви за плюсовете от хранителните добавки, доктор Майк Варшавски категорично отрича повечето от тях.

"Многобройни разследвания показват, че предполагаемите ползи са недоказани и в най-лошите случаи витамините и добавките могат да бъдат вредни", казва здравният експерт. И дава пример с три от тях:

Гинко Билоба

Гинко Билоба е билка, която се използва като естествен лек срещу тревожност, деменция, глаукома и дегенерация на макулата (част от ретината на окото). Добавката е прочута и с невероятната способност да засилва паметта ни.

Снимка 527381

Източник: iStock

Но в комбинация с други добавки или лекарства, страничните ефекти от нея могат много бързо да надскочат ползите.

Експертите от Milton S. Hershey Medical Center съветват въобще да не приемаме гинко, ако сме на лекарства за кръвно налягане (защото може драстично да свали кръвното ни), както и ако взимаме медикаменти за разреждане на кръвта (защото повишава риска от кръвоизлив).

Калций

Този химичен елемент е от изключително значение за здравето на сърцето и костите ни. Но за да се усвои правилно, трябва да е придружен от определено количество витамин D.

Прясното мляко - да пием или не

Прясното мляко - да пием или не

Как влияе на здравето на костите

В противен случай е доказано, че калцият може да ни дойде в повече и да се утаи в артериите. Ето защо е най-добре да си го набавим по естествен път чрез храната в менюто ни.

Снимка 527383

Източник: iStock

Бета каротин

Тази хранителна добавка е сред най-популярните, защото би трябвало да действа като антиоксидант и да засилва имунната система. Да, но невинаги.

Фламингото, розовите пера и бета каротинът, който оцветява перата на птицата

Тайната за цвета на фламингото

Не защото се ражда с такъв цвят

"Употребата на бета каротин е свързана с повишен риск от рак на белия дроб при пушачите", казват от американката клиника Mayo. И предупреждението им е базирано на факти.