За безценните ползи от съня няма две мнения, но невинаги ни се получава. Често натрапчиви мисли, прекомерно сърфиране в онлайн пространството или странични ефекти от други натоварващи дейности не ни дават да мигнем.

Листни зеленчуци, сладки картофи, млека с растителен произход и защо са полезни за кожата ни

3 храни за безупречна кожа

Защото красотата идва отвътре

Затова и се поинтересувахме от препоръките на диетолози за четири хранителни добавки, които ще ни помогнат да се унесем по-бързо и дълбоко. Те обаче уточняват, че не всяка от тях е подходяща за всеки и затова е добре първо да се посъветваме с лекар. Ето кои са те:

Мелатонин

Това е кралят на добавките за пълноценен сън. И нищо чудно, защото мелатонинът е хормонът на съня и се образува от аминокиселината L-триптофан.

Снимка 526213

Източник: iStock

Епифизната жлеза отделя мелатонин по здрач, напомня диетологът Пол Криглер. Умерените нива на стрес и упражненията подобряват способността ни да отделяме мелатонин, но тя се нарушава от недостига на сън.

Мелатонинът е важен и защото контролира холестерола и възпалителните процеси. Помага още и при невродегенеративни заболявания, депресия, хронична умора, фибромиалгия и главоболие.

Какво е йога на смеха и какви са ползите от нея

Какво е йога на смеха и защо е заразна

Днес се практикува в над 5000 клуба

GABA

Гама-аминомаслената киселина, позната още и като GABA, се среща естествено в тялото. Тя действа като невротрансмитер в мозъка и играе ролята на химически пратеник, който инхибира или блокира някои сигнали, за да намали активността на нервната системна активност. Тоест, успокоява.

Маточина

Тази билка с лек аромат на лимон също действа успокояващо, като сваля нивата на кортизол, хормона на стреса. Върши чудеса не само в случаите на безсъние, но и при депресия.

Снимка 526214

Източник: iStock

Намира се и под формата на чай, от който можем да отпиваме и нощем, особено когато не можем да си намерим място в леглото.

Лайка, ройбос, мента, билковите чайове и кои са най-полезните

Най-добрият билков чай за нас

Различни растения, различни ползи

Хинап

Това ниско дърво или храст е познато още и като финап, янап, барбарошка, дзиндзифка или китайска фурма.

Снимка 526216

Източник: iStock

Неслучайно е втората най-използвана билка в Тайван за здравословен сън, уточняват от Eat This, Not That!.