Хората са единствените бозайници, които продължават да пият мляко и след като са пораснали. Този факт е добре известен, макар да няма неоспорими данни за това помага или ни вреди консумацията на прясно мляко.

Дали обаче то наистина помага да имаме по-здрави кости? Впечатляващ експеримент с 77 хиляди човека е на път да даде отговора.

Снимка 372325

Източник: iStock

Той започва през 1997 г., когато учени от Харвард решават да наблюдават в продължение на 10 години медицински сестри, като някои от тях почти не пиели прясно мляко, докато други пиели поне по две чаши на седмица. Оказало се, че преживелите счупвания на крайници или тазови кости не могат да бъдат изолирани категорично от едната или от другата група.

Снимка 386592

Източник: iStock

Изследването е повторено с 330 хиляди мъже, също от сферата на медицината. Резултатите са същите - хората, които пият мляко, също толкова често преживяват фрактури, колкото и тези, които се ограничават от него. В крайна сметка митът за консумацията на мляко за здрави кости се оказва точно това - мит.

И все пак, учените съветват да продължим да пием мляко, ако то ни е допада и не страдаме от лактозна непоносимост например. А за здрави кости да наблегнем на витамин D и достатъчно физическа активност.