Представителите на вида фламинго са едни от най-красивите и същевременно най-интересните птици, които някога сме виждали. Великолепието им се дължи не само на тяхната величествена и грациозна осанка, а и на някак неестествено розовия им цвят.

Неведнъж сме се чудили как може да се раждат толкова розови. Истината е, че всъщност новородените бебета фламинго са сиви. Защо тогава, когато пораснат, добиват този ярък цвят?

Тайната се крие в храната. Фламингото живее най-вече около езера и блата, хранейки се предимно с водорасли, ларви, скариди и мекотели.

Снимка 427385

Източник: iStock

Някои видове водорасли, повечето мекотели и ракообразните, с които се храни фламингото, са богати на съдържащия червено-оранжев пигмент органичен химикал бета каротин.

Снимка 427382

Източник: iStock

Храносмилателната система на птицата извлича пигмента, разтваря го в мазнини и го използва при растежа на новите пера, затова и цветът им се променя на розов.

Розовото може да бъде по-светло или по-тъмно - в зависимост от количеството бета каротин, поемано от птицата чрез храната. То пък е различно във водораслите и ракообразните в различните части на света.

Снимка 427384

Източник: iStock

Затова някои птици фламинго са по-наситено розови, оранжеви, че дори и червеникави (около Карибско море), а други, които живеят в по-сухите райони на някои езера, са с по-светло розов цвят.