Коктейлът Espresso Martini става популярен през 90-те, когато успява да измести прочутия Cosmopolitan. А е не по-лош на вкус и има доста интересна история.

Коктейл Cosmopolitan, „Сексът и градът“, рецептата и богатата предистория на напитката

Любопитни факти от историята на коктейл Cosmopolitan

Плюс оригиналната рецепта

Днес Espresso Martini отново е на дневен ред. Името му е сред най-често споменаваните в приложението Yelp - специализирана платформа, в която потребители от цял свят споделят мнението си относно различни заведения, ястия и още на тема кулинария.

Сара Кларк отговаря за напитките в чикагския ресторант The Dearborn и обяснява засиления интерес към този алкохолен микс с пандемията и дългите локдауни. Мнозина предпочитат да си приготвят различните комбинации с кафе вкъщи, вместо да чакат любимото им заведение да отвори.

Сара Кларк споделя как в The Dearborn се справят с най-голямото предизвикателство в приготвянето на коктейла Espresso Martini. Казва, че всички съставки в него са важни, но една от най-често пренебрегваните е ликьорът.

За да подчертаят аромата на еспресо, но без да засилват горчивината на микса, барманите използват ликьора Mr. Black Coffee.

Какво ни трябва

  • 40 мл водка Hangar One
  • 30 мл ликьор Mr. Black Coffee
  • 30 мл еспресо
  • 10 мл обикновен захарен сироп

Какво ги правим

Разклащаме всички съставки в шейкър с малко лед, докато получим пенлива текстура, и сервираме в чаша за мартини. Декорираме с няколко цели зърна кафе или щипка смляно. И сме готови.

Кафето и каква е тайната на съвършеното еспресо

Как две чаши еднакво еспресо да нямат различен вкус

Учените дават нова формула за перфектната чаша кафе

А Петрос Папатеофанис, един от собствениците на друго заведение в Чикаго - Press Room, съветва да приготвим коктейла с коняк, а не с водка. Защото му "придава по-мек вкус", цитират го от Eat This, Not That!. И така бихме го пробвали.