Обикновено заспиването през лятото е доста по-трудно, отколкото през който и да е друг сезон. Заради жегата, която тази година достига до рекордни нива, е нормално вечер да се въртим в леглото, да се потим и просто да не можем да се отпуснем, за да "приканим" съня.

Защо болката винаги е по-силна нощем

Защо болката винаги е по-силна нощем

Обяснението на специалистите

За щастие обаче има начин да си помогнем. Нужно е само да изпълним петте стъпки на метода, с който да "детоксикираме" спалнята си. Тя, разбира се, изобщо не е за пренебрегване, тъй като именно в нея човек прекарва около една трета от живота си. Ето и как да си осигурим по-качествен сън в нея през лятото.

Без изкуствени ароматизатори в спалнята

Летливите органични съединения доказано могат да влошат качеството на съня ни.

Снимка 628452

Източник: iStock

И тъй като те са срещани в синтетичните ароматизатори и свещи, е най-добре да ги заменим с естествени, каквито са например етеричните масла.

Избягваме почистване със силно ароматизирани препарати

Изкуствените аромати, които съдържат етилен оксид, диоксани и летливи органични съединения, често са част от състава и на ароматизираните почистващи препарати. И освен че може да попречат на съня ни, може и да раздразнят кожата и дихателните ни пътища. По-добрата алтернатива за почистването на спалнята ни са естествените препарати. И сами можем да си направим такъв, като смесим кастилски сапун на растителна основа и вода.

Снимка 628453

Източник: iStock

Почистването на всички повърхности в стаята с влажна кърпа два пъти седмично също е препоръчително. А пък за да не се натрупва много прах, най-добре е да се придържаме към по-минималистичен декор на пространствата.

По-често проветряване

Вътрешният въздух обикновено е по-замърсен от въздуха навън, дори в по-гъсто населените градове.

Снимка 628463

Източник: iStock

Затова и по-честото отваряне на прозорците за проветряване е препоръчително, особено в спалнята и особено преди лягане вечер и след ставане сутрин.

Добър матрак и пречиствател за въздух са полезна комбинация

Тук съветът е матракът да е органичен, изработен от естествени материали - например от 100% естествена латексова пяна. Това предполага, че и цената му ще е по-висока, но пък все пак така си "купуваме" и по-добър сън.

Снимка 628465

Източник: iStock

Затова не би било излишно да инвестираме и в един пречиствател за въздух - в комбинация с качествен матрак ще сме една крачка по-близо до това да си осигурим идеалния комфорт в спалнята.

Ритуали за сън от целия свят - сауна, топло мляко и билки за по-добра почивка

Малки тайни за сън от целия свят

Какво ли не правят хората за една добра почивка

Електрониката вън от спалнята

На хората ни се струва почти невъзможно да нямаме електроника в стаята, в която спим. Все пак, алармата на телефона трябва най-малкото да ни събуди сутрин. Но за да спим по-добре, можем поне да отдалечим смартфони, таблети и лаптопи възможно най-много от леглото си. Препоръчително е дори да включим самолетния им режим, съветват от mindbodygreen.

Снимка 628466

Източник: iStock

Другата полза от това да държим електрониката далеч или пък в друга стая, е, че няма да се изкушаваме толкова често да проверяваме социалните си мрежи или съобщенията.