Когато избирате матрак за спалня, трябва да вземете предвид параметрите и предпочитанията на двама души наведнъж. Как да изберем най-добрия вариант, така че всеки един от двамата да е доволен и да спи удобно?

Оптимално ниво на твърдост

Първият параметър, на който трябва да обърнете внимание при избора на матрак, е неговата твърдост. Тази характеристика е много субективна, дори един и същи матрак може да изглежда твърд за някои и мек за други. В допълнение, усещането за твърдост на матрака се влияе от теглото на човека, който ще спи на него. Но в същото време има общи препоръки, които ще ви позволят да разберете кой матрак е подходящ за вас: твърд или мек.

Изберете твърдостта на матрака в зависимост от вашето тегло. Ако теглото на спящия е до 50 кг, тогава е подходящ мек матрак, с тегло от 50 до 90 кг е подходящ модел със средна твърдост. Ако теглото на спящия е повече от 100 кг, тогава умерено твърд или твърд матрак може да осигури здравословен и комфортен сън.

Възрастта на спящия също оказва влияние върху твърдостта на матрака. За новородени и деца под тригодишна възраст се препоръчват твърди кокосови модели, за деца в училищна възраст и тийнейджъри е по-добре да изберете матраци със средна твърдост. Умерената до средна твърдост е подходяща и за възрастни със средно тегло, докато по-възрастните трябва да избират по-меки матраци.

Тъй като избираме матрак за спалня, струва си да се погрижим той да е удобен за всеки партньор, но как да направим това, ако например имат различна категория тегло?

Матрак за двойки с голяма разлика в теглото

За двойки с голяма разлика в теглото си струва да изберете матрак особено внимателно. Ако е прекалено мек, тогава по-тежкият човек от двойката ще "пропадне" в него и няма му да е толкова удобен. И на твърд матрак ще бъде неудобно за човека, който е със значително по-малко тегло.

Освен това често двойки с голяма разлика в теглото се сблъскват с проблема да се "превъртят", по-лекия човек в двойката върху по-тежкия. Но има матраци за двойки, които лесно могат да решат всички тези проблеми, създавайки подходящо легло за двама едновременно.

Първо, струва си да изберете матраци с независим пружинен блок. Всяка пружина в такъв блок е в отделен корпус, работи напълно автономно, без да включва съседни пружини в процеса.

Второ, колкото повече пружини има в матрака, толкова по-добра опора ще осигури. Съветваме ви да обърнете внимание на модели с 1000 или повече пружини.

Кои модели са подходящи за двойки с голяма разлика в теглото

Модели с променлива твърдост, при които двете части на матрака са изработени от различни по плътностпяна и може всеки един от спящите да избере подходящата твърдост за неговата половина. На пазара са познати като модели с двойни ядра.

Матраци с покет пружини, мулти покет или пружини със различни зони по дължината.

Какъв матрак не е подходящ за двойки с голяма разлика в теглото

Матрак с бонел пружини. Това е най-старата технология за производство на матраци. Може би всеки я помни със скърцащите и счупени пружини.

При тази технология пружините са свързани чрез метална спирала и предават вибрациите и натиска помежду си, което може да е изключително неудобно и дразнещо.

Ако имате нужда от нов матрак или съвет посетете магазин за матраци Моят Матрак.