Често отваряме прозореца - да влезе малко въздух, да се проветри, да се измирише, да освежим помещението... Но, оказва се, с това свое действие не постигаме така желания ефект.

Екип от учени от Университета в Торонто е установил, че проветряването на дома не е толкова ефективно, колкото вероятно предполагаме. Причината е, че химикалите, които се отделят във въздуха в помещенията, когато почистваме или приготвяме храна, всъщност не витаят във въздуха, а полепват по мебелите и стените.

Това откритие опровергава дори мисленето на учените, че когато разредим въздуха в стаята с такъв отвън, вредните вещества ще излязат през прозореца. Но общо 18 химикала са определени като устойчиви на подобен тип опит за унищожаването им.

Снимка 468610

Източник: iStock

Сред тях са карбоксилни киселини, които се отделят при готвене, но все още не е категорично установено дали са вредни за човешкото здраве. Всички тези химикали са летливи и концентрацията им в помещението успява да се намали до известна степен след проветряване, но след това отново се повишава значително, пише NewScientist.

Кашлянето, кихането и колко време бактериите остават във въздуха

Колко живеят бактериите след кашляне и кихане

Доста по-дълго, отколкото ни се иска

Именно това за учените е красноречив знак, че те полепват по повърхностите и се отделят непрекъснато във въздуха у дома. Затова, все пак, не бива да се отказваме от ежедневното проветряване, но да си знаем, че то не елиминира всичко, което витае около нас.