Едва ли някой би оспорил, че качественият сън е от значение за цялостното здраве. Липсата му често ни кара да се чувстваме уморени, раздразнени и в лошо настроение, а дори може и да окаже негативни дълготрайни последици.

Връзката между сънната апнея, хъркането и Алцхаймера

Връзката между проблемите със съня и Алцхаймера

Защо е важно да спим непробудно

Според експертите на човек са му нужни седем-осем часа сън на денонощие. Не само продължителността обаче е от значение, а и качеството. Ако всяка сутрин се будим изморени, това може да означава, че не спим достатъчно добре. Да си осигурим наистина хубав сън обаче е по силите ни, като един от лесните и ефективни методи е т.нар. 3-2-1.

Той включва спазването на три конкретни стъпки преди да заспим. Първата от тях е да спрем с храненето три часа преди лягане. Добре е да избягваме и алкохола, тъй като той нарушава естествения цикъл на съня ни.

Втората стъпка изисква да спрем да работим два часа преди заспиване. Това е времето, в което да разсеем мислите за работа и ангажименти и да оставим задачите за следващия ден. Нека мозъкът ни наистина си почине.

Снимка 620242

Източник: iStock

Третата и последна стъпка забранява използването на мобилни телефони, компютри и гледането на телевизия един час преди сън. Тази част от правилото е свързана с вредното влияние на синята светлина, излъчвана от екраните.

Подобният метод 10-3-2-1-0 пък предлага и да спрем консумацията на кофеинови напитки 10 часа преди заспиване. Горе-долу толкова време е нужно, за да бъде изведен кофеинът от организма ни, пише India Today.

8 полезни вечерни навика, с които можем да си помогнем в отслабването

Навиците преди сън, които ни помагат да отслабнем

Важно е на какво посвещаваме часовете след работа

И накрая - един бонус съвет. Преди да си легнем, може да изпием чаша топъл чай (не зелен или черен, разбира се) или да си направим отпускаща вана. Така можем не само да подобрим качеството на съня си, но и да се "наградим" с един спокоен завършек на деня.