Нашият дом може да е нашата крепост, но не и когато говорим за бактериите. Tе са навсякъде, затова и вкъщи със сигурност не сме защитени от нашествието им и негативните последствия.

Домът, почистването и как ефективно се да отървем от прахта

Как се да отървем от прахта у дома

Няколко ефикасни трика

Ето няколко ежедневни навика, които може да ни изглеждат безобидни, но всъщност влошават сериозно качеството на въздуха в затворените помещения.

Оправяне на леглото

Обичайно повтарящо се действие рано сутрин. Освен по-подреден вид на стаята, то ни гарантира и повишена концентрация на прахови частици във въздуха. И то от онези, по-големите (PM10), които се отчитат на външните станции и заради които се издават предупреждения за замърсен въздух.

Решението - да отваряме широко прозореца, докато оправяме леглото.

Снимка 388188

Източник: iStock

Използване на дезодоранти и лак за коса

Преди да тръгнем за работа, със сигурност използваме дезодорант. Ако не е от онези в течна форма, а е спрей, само с няколкото напръсквания сме влошили рязко въздуха у дома.

При спрейовете праховите частици, които се разнасят, са от най-микроскопичните (PM2.5). Но това въобще не е успокояващо, защото именно те влизат надълбоко в дробовете ни и предизвикват астма, рак, сърдечни болести и дори деменция.

Лакът за коса пък съдържа летливи органични съединения, които също са сред най-големите замърсители на въздуха и у дома, и по принцип. В най-голямо количество са в боите и разредителите, но се срещат и във фиксиращите продукти за коса под формата на спрей.

Те полепват по гърлото и могат да предизвикат кашлица, зачервяване на очите, стягане в гърдите и главоболие. Възможно си и възпаления в дробовете.

Снимка 388189

Източник: iStock

Решението: използваме продукти, които са стикове или рол-он, за да не се убиваме бавно в желанието си да миришем по-добре. Същото важи и за стилизантите - под всякаква друга форма, но не и спрейове.

Проветряването

Ако отварянето на прозореца може да ни спаси от големите прахови частици, които летят, докато си оправяме леглото, то ни гарантира друга доза отрови. Разбира се, много зависи и къде живеем.

Но в големия град нахлуването на въглероден диоксид е гарантирано. Той се образува най-вече от изгорелите газове на автомобилите и предизвиква кашлица, бронхит, астма и възпаления на дихателните пътища.

Решението: ако имаме тази възможност, отваряме прозореца, който не гледа към пътя. А и по-добре да проветряваме късно вечер, когато колите не са толкова много.

Снимка 388190

Източник: iStock

Ароматизирани свещи

Те са супер аксесоар за дома, създават уют и романтика, а и миришат страхотно. Но целият този ефект е гарниран и с прахови частици - и малки, и големи. Те витаят във въздуха през цялото време, докато свещта гори. А за отрицателния им ефект вече споменахме по-горе.

И ароматът на свещите, който ни привлича, се разгражда за няколко часа или няколко дни на фини прахови частици и формалдехид.

Решението: просто не използваме тези свещи, а избираме естествени начини за ароматизиране на дома. Дори няколко кори от мандарина могат да свършат тази работа.

Снимка 330243

Източник: iStock

Готвене

Процесите по топлинна обработка на храната също замърсяват въздуха у дома. Пърженето най-вече. В резултат на тях имаме не само хрупкави картофки, но и повишена концентрация на прахови частици - от PM2.5 до PM10. Така това, което дишаме в кухнята, се доближава до атмосферата в големия град.

Решението: използваме абсорбатор, докогато готвим.

Почистване

Почистващите препарати са един от основните замърсители с летливите органични съединения, които отделят. Те предизвикват раздразнения както по кожата и лигавиците, така и по вътрешните органи. А ароматите в състава им го правят още по-вредни.

Цялостно почистване на дома само с оцет

Цялостно почистване на дома само с оцет

Алтернатива на вредните препарати

Решението: използваме неароматизирани препарати, както и такива, които имат повече натурални съставки. Можем да намерим и много рецепти за почистване на дома с лимонов сок, оцет и сода бикарбонат например.