Количеството и качеството на нашия сън са от съществено значение за всички други аспекти от живота ни. Но понякога колкото и да сме уморени, не можем вечер да затворим очи. Или пък сутрин се събуждаме, без да сме отпочинали достатъчно. И очевидно се нуждаем от допълнителна подкрепа, за да си починем качествено. Ето как го правят на различни места по света.

Как недостатъчните сън и вода ни пречат да отслабваме

Кои са причините да не отслабваме

Колкото и усилия да полагаме

Китай

Ежедневието на китайците е повече от натоварено, затова и се нуждаят от своите малки хитирни, с които да успеят да изключат и да се отпуснат в блажен сън. Според традиционната китайска медицина, накисването на краката в гореща вода е чудесен начин да релаксираме.

Топлината в долната част на тялото помага да изтеглим натрупаната негативна енергия и така в главата ни става много по-спокойно. Изпращат се сигнали към мозъка да се отпусне и заспиваме по-лесно. Към водата, която можем да си напълним в обикновен леген, е добре да добавим морска сол, етерични масла или билки като пелин. 

Снимка 624388

Източник: iStock

Индия

Една от най-важните билки в аюрведа - традиционната индийска медицина, е ашвагандата. Тя се използва от хиляди години за намаляване на стреса и тревожността и подпомага лечението на симптоми, свързани с психичното здраве.

Изследвания доказват, че билката намалява времето за заспиване и подобрява качеството на съня, а оттам и качеството на живота. Намалява и нивата на хормона на стреса кортизол сутрин, което също може да допринесе за влошаване на съня.

Швеция

Шведите имат традиционна напитка, която използват за сваляне на напрежението вечер и като билет за страната на сънищата. Те пият Välling - топла каша с мляко и овес. Тя е не само богата на хранитени вещества и засищаща, но и отпускаща сетивата. 

Топлото мляко съдържа съединения, които поддържат здрави цикли на съня - триптофан, магнезий, мелатонин, серотонин. В скандинавската страна са запознати и със свойствата на не толкова популярното месо от лосове. То съдържа голямо количество триптофан, който спомага за качествения сън.

Снимка 624389

Източник: iStock

Финландия

Тук на почит е сауната, която повишава телесната температура, отпуска мускулите и ни прави сънливи. Освен останалите доказани ползи за здравето ни, редовното използване на сауна вечер преди лягане води до подобрено психично състояние и качество на съня. Важно е само да се хидратираме добре по време на престоя си в нея, предава Healthline.

Спорт, общуване, медитация, сън - 10 лесни и приятни начина да подобрим паметта си и функцията на мозъка

Как да подобрим паметта си

10 лесни и приятни начина

Централна и Южна Америка

Не всички тук спят така, но е разпространено използването на хамак не само на открито, но и вътре, в спалнята. Проучвания доказват, че люлеещите се хамаци могат да подобрят качеството на нашия сън в сравнение с лежането на неподвижно легло. Дрямката в люлеещо се легло съкращава времето за заспиване и удължава етапа преди дълбокия сън, с което се чувствааме отпочинали за по-кратко време.