Въпреки че е на дъното на Атлантическия океан от повече от век, корабът Титаник продължава да бъде все така интересен, а всичко, свързано с него, носи и огромни приходи. И не говорим само за документални филми, гмуркания до останките и други подобни.

Титаник 2 - мечтата на милиардера Клайв Палмър е на път да се сбъдне

Новият Титаник - същият като стария, но по-хубав

Колко още ще продължи чакането

Ако сме гледали филма "Титаник" (а шансът да не сме е много малък), вероятно и в нашето съзнание е изниквало питането защо Роуз не спаси Джак, качвайки го на дървената дъска, на която тя се държеше на повърхността на водата.

Този въпрос надали ще намери своя отговор и лесно можем да заключим, че това е просто режисьорско решение.

Но далеч от художествената измислица, тези дни на търг от Heritage Auctions бе продадено въпросното парче от балсово дърво, използвано при заснемането на "Титаник", което не успя да спаси и двамата влюбени от смърт след потъването на презокеанския лайнер.

То достигна цената от 718 750 долара. И сега купувачът ще може да установи нагледно дали наистина на него могат да се съберат двама души. А на търга за филмови реквизити бяха продадени още десетки артикули.

Титаник 111 години след потъването - защо никой никога не е намирал човешки останки на кораба

Защо никой никога не е намирал човешки останки на Титаник

Има си напълно логично обяснение

Парчето дърво с дължина 2.4 метра и един метър ширина е било част от рамката на вратата към салона в първа класа на Титаник. Именно за него Джеймс Камерън отбеляза, че са проведени научни експерименти, с които е доказано, че не е имало шанс и Джак, и Роуз да оцелеят. Единият е трябвало да се жертва в името на любовта и напълно логично е било това да е мъжът, пише Guardian.