Крайбрежно село в Испания, което става все по-популярно, скоро може да попречи на туристите да го посещават. Пътуващите, които документират вдъхновяващите си пътувания в социалните мрежи, са обсебени от "недооцененото" и "зашеметяващо" село Бинибека Вел в Менорка - толкова много, че има голям бум на интерес и посетители през последните години.

Живописното испанско селище в момента има 800 000 посетители годишно, предимно между топлите месеци от май до октомври, но тази година тази цифра се очаква да нарасне до 1 милион. В резултат на внезапния наплив местните власти сега планират да сложат край на туризма там.

И така, защо точно е толкова популярно? Въпреки че селото може да не е толкова известно като гръцкия остров Санторини, то все още има хиляди туристи и много прилики - включително красивите белосани сгради, зашеметяващите плажове и причудливите пристанища.

Снимка 665099

Източник: iStock

Видеоклиповете в TikTok, заснети по улиците на Бинибека Вел, се радват на все по-голяма популярност. Един от потребителите на приложението нарича "едно от най-недооценените места за посещение", докато друг пише: "Толкова подценено". Там наистина е зашеметяващо. Къщите са боядисани в бяло, алеите са малки и можем да се взираме към морето, докато се глезим с чаша пенливо вино казва в ръка и опитваме от местната кухня в баровете и ресторантите.

Сан Себастиан - европейският град, който забранява хотелите

Европейският град, който забранява хотелите

Какво и защо налага тези мерки

Не е трудно да се разбере защо туристическите влогъри са се влюбили в това място. Докато посетителите се разхождат по калдъръмените улици, за да си правят селфита и видеоклипове за своите профили в социалните медии, жителите отдавна се оплакват от шума и смущенията, които това генерира - и кой може да ги вини, след като се опитват да се насладят на малка следобедна сиеста.

Снимка 665098

Източник: iStock

Мерките за справяне с безпокойството, причинено от посетителите, започват още миналата година и включват схема, при която на местните жители са предложени 15 000 евро, за да помогнат за почистването на отпадъците, оставени от туристите.

Тъй като градът се подготвя за най-голямата си вълна от туристи досега, на посетителите вече е разрешено да посещават само между 11 и 20 ч. Един жител споделя пред ElDiario миналия месец как туристите "влизали в домовете и сядали на столовете им."

Снимка 665100

Източник: iStock

Оскар Монж, ръководител на групата, представляваща 195-те собственици на имоти на Бинбека Вел признава, че евентуалната забрана вероятно ще навреди на хората, чиито хотели, барове и магазини за сувенири зависят от местния туризъм. Описвайки затварянето като последна мярка, той казва пред The Guardian: "Разбира се, това е трудно решение, но сме принудени да го вземем."

Дестинациите за пътуване, които ограничават туристите

Бинибека Вел не е единственото място, което иска да осуети притока на туристи. Венеция въведе данък за еднодневните екскурзии, тъй като потъващият град има приблизително 30 милиона туристи всяка година, но само 3.2 милиона остават да нощуват. Целият допълнителен пешеходен трафик води до шумово замърсяване и суматоха в района, с които местните жители трябва да се справят през цялото лято.

Езерото Комо също обмисля туристическа такса поради прекомерния туризъм, която ще се събира само по време на официални празници и през уикенда.

Снимка 665096

Източник: iStock

През февруари индонезийският остров Бали въведе също такса, насочена към защита на местната култура и околна среда. Бали е известен със своите великолепни плажове, забележителни вулкани, диви животни, природни пътеки и свещени храмове. Почти 4.8 милиона туристи са посетили Бали между януари и ноември миналата година, според Централното статистическо бюро на Бали.

Испанският град за ценители и кулинари - супер ваканция за много по-малко пари от Барселона

Испанският град за ценители и кулинари - супер ваканция за много по-малко пари от Барселона

С какво привлича туристите Сан Себастиан

Лошото поведение на туристите през последните години разгневи местните. През май миналата година трима туристи от Русия бяха арестувани от имиграционните служители, след като бяха хванати да танцуват в свещения храм Пенгубенган в източен Бали.