Хайверът алмас може би е най-скъпата храна в света, достигайки 34 500 долара за килограм. Цената му определено е много висока. Основната причина е, че от една страна се добива изключително от иранската моруна (наричана още Huso Huso). Иранската моруна от семейство есетрови създава две форми на хайвер: белуга и алмас.

Шафранът - най-скъпата подправка в света, която струва повече от злато

Коя е най-скъпата подправка в света, която струва повече от злато

Но си струва да се опита

Хайверът белуга се предлага на цена от 24 000 долара за килограм. Алмас обаче струва 10 000 долара повече, защото е от женска моруна албинос, която е на възраст над 100 години. По-старите представители на този вид есетри имат по-гъбеста текстура от по-младите риби, според EHL Insights.

Световните рекорди на Гинес съобщават, че алмас моруните се намират в най-незамърсените части на Каспийско море, близо до Иран. Поради чистото им местообитание и ярката, полупрозрачна бяла кожа с ярки розови очи, хайверът е перлено бял, с кремообразен и отчетлив вкус.

Въпреки че хайверът алмас от иранската моруна е записан като най-скъпата храна в света, независим рибовъд казва друго. Валтер Грюл и неговият син от Залцбург, Австрия, отглеждат сибирска есетра албинос в своята малка рибна ферма. Според сайта на ресторанта Grüll, на есетрата, която отглеждат, ѝ отнема 14-16 години, за да изхвърли хайверът, който в крайна сметка се дехидратира и се поръсва със слой 22-каратово злато за консумация.

След златния завършек хайверът Strottarga Bianco се оценява на 113 630 долара за килограм. Този деликатес се предлага само при индивидуална поръчка директно в ресторант Grüll.

Шафран, Талиуин, Мароко и как да си купим от истинската подправка

Как да си купим истински шафран в Мароко

Една от най-скъпите и най-фалшифицирани подправки в света

В списъка на храни, чиято цена е доста висока, попада специален вид говеждо, което се отглежда в Западна Япония, белите трюфели или трюфели алба, един много рядък вид японски гъби и не на последно място - ценният шафран, който е една от най-скъпите подправки в света.