Въпреки че редица факти за кораба Титаник бяха разкрити през годините, мистериите около него остават не една и две. Ясно е обаче какво са консумирали пътниците на борда му, които са били настанени в първа класа. 

Netflix и "Титаник" - защо добавянето на филма разгневи хората

Как Netflix си навлече гнева на хората заради "Титаник"

Таймингът е доста точен

Листът с менюто от първокласния ресторант за 11 април 1912 г. е открито в дрехите на един от удавилите се пътници. Това е няколко дни преди в нощта на 14 срещу 15 април Титаник за потъне. По същото време току-що е напуснал последното си пристанище в Ирландия и е пътувал през Атлантическия океан.

Днес, 111 години по-късно, листът с менюто се продава на цена 60 хиляди паунда. Открити са още няколко менюта, но всички те са от вечерта на потъването, а това е единственото, запазено от няколко дни по-рано, което го прави и толкова ценно.

Менюто принадлежи на историка Лен Стивънсън, който почина през 2017 г. Той е живял в Нова Скотия, Канада, където са откара всички тела на загиналите след потъването на кораба. А наскоро дъщеря му Мери Анита открива малкото листче и решава първо да го предаде на местен музей, след което се свързва с аукцион за антики, за да бъде пуснато в продажба.

Никой до преди няколко месеца не е знаел, че това меню съществува. За съжаление, Стивънсън отнесе със себе си в гроба тайната как точно се е сдобил с него. А новият му собственик ще стане ясен на 11 ноември, предава Daily Mail.

Най-отгоре на менюто има лого с червен флаг, което е на White Star Line - британска корабна линия. Имало е и позлатен надпис на OSNC (Ocean Steamship Navigation Company), който се е поизтъркал.

"Титаник", Джеймс Камерън и пускането на филма по кината по повод 25-тата му годишнина

Една легенда се завръща от днес по кината

Една легенда отново на хоризонта

От малкото листче разбираме, че преди повече от век платежоспособните дами и господа са си хапвали не по-малко изискано и богато от днес. В листа с ястия присъстват стриди, агнешко и зеленоглава патица, приготвени по специални, авторски рецепти, достойни за изтънченото небце на хора като Бенджамин Гугенхайм, "непотопяемата" Моли Браун и много други.