Въпреки че редица факти за кораба Титаник бяха разкрити през годините, мистериите около него остават не една и две. Ясно е обаче какво са консумирали пътниците на борда му, които са били настанени в първа класа.
Листът с менюто от първокласния ресторант за 11 април 1912 г. е открито в дрехите на един от удавилите се пътници. Това е няколко дни преди в нощта на 14 срещу 15 април Титаник за потъне. По същото време току-що е напуснал последното си пристанище в Ирландия и е пътувал през Атлантическия океан.
Днес, 111 години по-късно, листът с менюто се продава на цена 60 хиляди паунда. Открити са още няколко менюта, но всички те са от вечерта на потъването, а това е единственото, запазено от няколко дни по-рано, което го прави и толкова ценно.
Water-stained menu for Titanic's first class restaurant which shows rich diners feasted on oysters, lamb and mallard duck before doomed cruise liner sank goes on sale for £60,000 https://t.co/I203rGhbYJ pic.twitter.com/PF7e5sXWuO
— Daily Mail Online (@MailOnline) October 31, 2023
Менюто принадлежи на историка Лен Стивънсън, който почина през 2017 г. Той е живял в Нова Скотия, Канада, където са откара всички тела на загиналите след потъването на кораба. А наскоро дъщеря му Мери Анита открива малкото листче и решава първо да го предаде на местен музей, след което се свързва с аукцион за антики, за да бъде пуснато в продажба.
Никой до преди няколко месеца не е знаел, че това меню съществува. За съжаление, Стивънсън отнесе със себе си в гроба тайната как точно се е сдобил с него. А новият му собственик ще стане ясен на 11 ноември, предава Daily Mail.
Water-stained menu for Titanic's first class restaurant which shows rich diners feasted on oysters, lamb and mallard duck before doomed cruise liner sank goes on sale for £60,000 https://t.co/sWHRBlPS6F
— World News (@worldnewstweet_) October 31, 2023
Най-отгоре на менюто има лого с червен флаг, което е на White Star Line - британска корабна линия. Имало е и позлатен надпис на OSNC (Ocean Steamship Navigation Company), който се е поизтъркал.
От малкото листче разбираме, че преди повече от век платежоспособните дами и господа са си хапвали не по-малко изискано и богато от днес. В листа с ястия присъстват стриди, агнешко и зеленоглава патица, приготвени по специални, авторски рецепти, достойни за изтънченото небце на хора като Бенджамин Гугенхайм, "непотопяемата" Моли Браун и много други.