Вчера, 14 май, бе дадено началото на филмовия фестивал в Кан, който всяка година събира звезди от киното, за да представят новите си филми. По традиция знаменитостите минаха по червения килим, като в откриващия ден светлините на прожекторите бяха насочени най-много към Мерил Стрийп.

Филмовият фестивал в Кан - звезди, блясък и едно куче

Филмовият фестивал в Кан - звезди, блясък и едно куче

Откриването в няколко снимки

По време на церемонията актрисата получи почетна "Златна палма" и бе посрещната с бурни двеминутни овации. 74-годишната носителка на "Оскар" не е прикрила емоциите си и с чувство за хумор първо се е престорила, че слиза от сцената, но след това е започнала да танцува под аплодисментите.

Наградата е била връчена от френската актриса Жулиет Бинош, която е била също толкова емоционална и в обръщението си към Мерил Стрийп я е определила като "международно съкровище".

"Ти промени начина, по който гледаме на киното", е добавила още Бинош.

Снимка 665104

Източник: GettyImages

По време на речта си Мерил Стрийп е благодарила на Кан, че я приема отново след 35 години. Последното ѝ гостуване на фестивала е за представянето на филма Evil Angels от 1989 г.

Актрисата е споделила още, че последният път, когато е била в Кан, вече е била майка на три деца, малко преди да навърши 40 и си е мислела, че кариерата ѝ е приключила.

Снимка 665103

Източник: GettyImages

"Това не беше нереалистично очакване за актрисите по онова време. И единствената причина, заради която съм тук тази вечер и това продължи, е заради много талантливите артисти, с които съм работила, включително мадам ла президент", е казала Мерил Стрийп, имайки предвид председателката на журито - режисьорката Грета Гъруиг. Двете са работили заедно във филма от 2019 г. "Малки жени".

Актрисата е завършила речта си, изразявайки благодарността си към търпението на хората, на които не им е омръзнало да работят с нея и да я гледат на екран.

Мерил Стрийп, Ан Хатауей и Емили Блънт отново заедно 18 години след "Дяволът носи Прада"

Какво събра отново Мерил Стрийп, Ан Хатауей и Емили Блънт

Една вълнуваща среща

В своята близо петдесетгодишна кариера Мерил Стрийп е била номинирана за цели 21 Оскара, като има спечелени три статуетки. Те са за участието ѝ във филмите "Крамър срещу Крамър" (1980 г.), "Изборът на Софи" (1983 г.) и "Желязната лейди" (2012 г.), пише Variety.