Титаник безспорно е най-известният кораб на всички времена. Най-големият и модерен за времето си, той става мястото, на което хиляди намират смъртта си. В днешни дни може да имаме много по-големи круизни кораби, предлагащи вълнуващи приключения, но сякаш те не носят онзи дух и романтика на лайнера, който се удря в айсберг 15 април 1912 г.

Титаник 111 години след потъването - защо никой никога не е намирал човешки останки на кораба

Защо никой никога не е намирал човешки останки на Титаник

Има си напълно логично обяснение

Идеи те да бъдат възродени и в откритото море да заплува наследник на Титаник се чуват не от вчера и от днес. Тази седмица, 10 години след първата дадена заявка за грандиозния проект, австралийският милиардер Клайв Палмър потвърди, че под флага на неговата компания Blue Star Line ще плава подобрена версия на парахода, който може да е много подобен на външен вид, но ще е "далеч, далеч по-добър от оригинала".

Предприемачът все пак поясни, че все още не е осигурил корабостроителница за бъдещия плавателен съд, но е решен този път да доведе проекта си до край. В края на тази година на търг ще се разиграят офертите, сред които ще се избере компанията производител. А финалният резултат ще е "кораб на любовта, добрия стил и лукса".

Той опроверга коментарите, че заради липса на финансиране досега не е построил Титаник 2 и заяви, че е можел да го направил 10 пъти, ако е зависело само от пари. Сега се похвали, че има повече пари и от преди, а като основна спънка пред проекта си посочи ковид пандемията, цитират го от Guardian.

От думите на Клайв Палмър разбираме, че за него създаването на Титаник 2 не е просто поредното бизнес начинание, а и една голяма мечта, която иска да осъществи, докато е жив.

Титаник и менюто от ресторанта в първа класа, което се продава на търг

Менюто от Титаник, което и днес струва цяло състояние

Пир преди трагедия

На този етап планът е строителството да започне в началото на следващата година, а корабът да тръгне на път от Саутхемптън към Ню Йорк през юни 2027 г. По негови изчисления плавателният съд с тегло 56 хиляди тона ще струва между 500 милиона и един милиард долара. Засега можем само да предполагаме колко ще струва билетът за пътуване с новия Титаник, но със сигурност сумата ще е поне петцифрена.